dimecres, 27 d’abril del 2016

Història mitològica del laberint d’Horta


Història mitològica del laberint dHorta



Laura Mesa,
Anna Montals,
Jordi Puig.





       

1. Descripció de l’element patrimonial
El lloc que volem treballar de Barcelona és el parc del laberint d’horta, molt conegut pel turisme barceloní i per la història. El parc del laberint és, sens dubte, una de les joies de l’Àrea de Barcelona, tant per la situació privilegiada envers la ciutat com per la riquesa botànica, arquitectònica i històrica. A més, és el jardí més antic que es conserva a la ciutat, construit l’any 1791. No tant sols destaca pel gran laberint i els jardins domèstics i romàntics, sinó també per les nombroses instal·lacions d’aigua i les seves peces escultòriques repartides per terrasses del parc que ens transporten a un món clàssic i mitològic.

Les obres van començar quan Joan Antoni Desvalls i d'Ardena, propietari del terreny i marqués, va crear el disseny d'un jardí neoclàssic en col·laboració amb l'arquitecte italià Domenico Bagutti. L'execució es va fer a càrrec dels mestres d'obres Jaume i Andreu Valls i del jardiner francès Joseph Delvalet i s'acabà l'any 1802. Tot i això no va ser fins l’any 1971 que es va inaugurar com a parc públic municipal. La restauració més profunda es va dur a terme l’any 1994, amb l’ajuda dels diners de la Unió Europea, però avui en dia es segueix cuidant i restaurant petites parts per intentar que es conservi el millor possible.                           WikimediaCommons:

Com a curiositats podem observar que és un lloc d’interès artístic, ja que s’hi ha gravat algunes escenes de pel·lícules com “El perfum”, i també s’hi han realitzat obres de teatre entre les seves terrasses, com ara una de Joan Maragall.  A més, va ser un lloc de trobada reial, alguns reis que van trepitjar aquest parc van ser Carles IV al 1802 i Ferran VII i Alfons XIII l’any 1929.


2. On està situat?
El laberint d’Horta està situat al passeig Castanyers número 1 del barri de Montbau, que pertany al districte d’Horta-Guinardó de la ciutat de Barcelona. Per tant està situat al nord de la ciutat, per damunt de la Ronda de Dalt. Les seves coordenades geogràfiques són aquestes; latitud: 41.4397599 i longitud: 2.1457017. Seguidament podreu veure el mapa extret de Google Maps.


Google Maps

Transport públic:
Per arribar-hi es pot agafar el metro (Parada: Mundet, línia verda “L3”) i caminar una mica, uns 8-10 minuts. Per orientar-te, just quan surts del metro, veuràs el campus de la universitat davant, a partir d’allà has d’anar a la dreta, i pots agafar de referència el Velòdrom d’Horta ja que és un edifici molt visible i el parc del laberint queda just darrera d’aquest, creuant el carrer cap a dalt.
Si la teva opció preferent és l’autobús, prop del parc hi passen els números 27, 73 i 76. Si necessites informació més detallada pots consultar la guia d’autobussos urbans de Barcelona ja que, depén on l’agafis, et quedarà més aprop o no del lloc d’arribada. Tots els que circulin per la ronda de dalt, prop d’aquest espai, et poden anar bé.

Transport privat:
Si prefereixes anar amb el cotxe, és força fàcil. Has d’anar fins la Ronda de Dalt i sortir a la sortida número 4 (Túnel de la Rovira) fins arribar a Mundet. Si vas en altres direccions, per exemple per Besós, hauràs de creuar la Ronda per baix, com si fessis un canvi de sentit, cap a Vall d’Hebron, incorporant-se al passeig de la Vall d’Hebron fins el carrer Germans Desvalls, girant a la dreta. Si penseu que aparcar serà un problema, no patiu, hi ha pàrquings a l’aire lliure a voltant del velòdrom.


3. Idees claus. Què volem explicar?

Pretenem que els nens puguin gaudir de la naturalesa d’aquest laberint i de la seva història. A partir d’aquí volem que ells siguin conscients de tot el que es pot visitar dins d’aquest laberint, basant-nos en la mitologia com a element principal.
L’explicació sobre la mitologia la faran els propis alumnes, per dur un itinerari més significatiu i que es faci amè. L’explicació més de caire natural la farà la mestra.


WikimediaCommons

4. Proposta d’activitat:

Títol de l’activitat:
“Coneixem la història mitològica del Laberint d’Horta!”

Model o estratègia educativa:                                                           
WikimediaCommons
Model educatiu d’itinerari, durarà tot un matí, 4 hores. Hem triat aquest tipus d’estratègia educativa perquè pensem que, el parc del laberint, és un indret meravellós per desenvolupar diverses activitats com ara passejar, jugar, pensar, gaudir de la natura, fer activitats culturals i descobrir la història d’una manera diferent, a partir d’un espai natural molt significatiu en molts àmbits.

Objectius de l’activitat:
     Conèixer la mitologia que es troba a les escultures del parc:
     Distingir les parts històriques que hi ha al laberint, de diferents estils arquitectònics.
     Observar la diversitat de la naturalesa i la bellesa del parc, per veure la seva singularitat.
     Participar explicant una part de l’itinerari els propis alumes, per grups. (Treball cooperatiu).
     Divertir els alumnes fent un joc de grups per a veure qui arriba abans al centre del laberint.

Descripció i funcionament de l’activitat:
De 9:00 a 10:00 aniràn de l’escola al parc del laberint amb el mestre i, un cop arribats a l’entrada, es parlarà del que es farà, fent una petita introducció. S’ha de tenir en compte que el parc obra a les 10:00, així que tenim uns minuts per respondre dubtes i preguntes dels alumnes. Abans de començar, s’ha de tenir present que el professor guiarà aquesta ruta ii farà les parades que cregui convenients segons els temes que hagin escollit els alumnes.  Es calcula uns 10 minuts per cada grup. Seguidament, s’entrarà i començarà l’itinerari.

Imatge de WikimediaCommons de l'entrada del parc.
                                                               
Primer es farà un recorregut per les afores del parc, sense entrar al centre ni al laberint, observant històricament els tipus de jardins i naturalesa que s’observa com ara: la porta inesa, els boixos, els canals, la cascada, el fals cementiri, etc. La mestra serà qui expliqui una mica cada una de les parades naturals del laberint, totes relacionades amb la botànica i l’aigua. Pot durar aproximadament 45 minuts.


En segon lloc, com podeu veure a la imatge anterior, es durà a terme l’itinerari mitològic (podeu veure les parades entre parèntesis). S’ha de tenir en compte que els alumnes hauran buscat per grups de 2 la història mitològica de les figures que trobaran (hauran escollit a classe qui fa què). Abans d’anar al laberint es trobaran amb retaules, que seran les primeres parades d’explicació dels companys: Zeus i Europa(1), Urà i Gea (2), Demèter (3), Amfitriita i Posidó(4)  i, per últim, la figura del minotaure(5).
Seguidament aniran cap al laberint, a l’entrada es trobaran el relleu de marbre amb la història d’ Ariadna i Teseu(6), s’explicarà el grup que li toqui i desprès, entraran al laberint, on, per grups, es farà un joc de qui arriba abans al centre (7). Un cop allà, trobaran, el que seria la terrassa inferior, una estàtua d'Eros(8), allà un grup haurà d’explicar-lo. Sortint del laberint, on també es pot dur a terme el mateix joc, es trobaran  Narcís i Eco (9). La imatge de la dreta és també extreta de WikimediaCommons.
                                                                                                                                                                              
A la terrassa intermèdia, per sobre el laberint, destaquen dos templets d'estil italià amb estàtues de Dànae(10) i Ariadna(11) i columnes toscanes. Al costat de la gran escala. Allà els grups que els toqui ambdues històries mitològiques les explicaran als companys. Un cop fet, es puja al tercer nivell, on es troba un bust de Dionís (12). Allà un altre grup haurà d’explicar la història.

A la tercera terrassa s'aixeca un pavelló dedicat a les nou muses coronat per una escultura que representa l'art i la natura. Darrere del pavelló neoclàssic hi ha un gran estany abastit amb aigua per la font de la nimfa Egèria(13). Aquí es farà la pròxima parada per explicar la història. A més, es pot fer una parada (si el temps ho permet) a les muses, tot i que és una història més complicada i hi ha molts personatges a explicar. La imatge de la dreta també l'hem extret de WikimediaCommons.                                                                                                             
                                                                                                                                             
Material necessari:
-       El suport necessari per dur a terme l’aportació de cada grup d’alumnes al laberint (papers, llibres, fotos…) que ho duran de casa, ja que és una feina prèvia.
-       El petit dossier que donarà la mestra on hi haurà el mapa del parc i els elements principals en fotografies. També, al final, algunes preguntes que realitzaran un cop acabada la sortida, a l’escola.



Consells i recomanacions:
     Treballar prèviament la mitologia i els temes que es duran a terme a la sortida.
     Abans de fer l’itinerari, el mestre s’ha d’informar dels horaris del parc, ja que canvien depèn del mes, i concretar el dia, ja que hi ha un aforament màxim de 750 persones.
     Tenir en compte el temps que es perd caminant pel parc entre parada i parada per no quedar-nos curts.
     Els nens hauran de tenir mitja hora per esmorzar i distreure’s amb els companys entre mig de l’itinerari, per poder deixar de prendre atenció i fer un “break”. Recordar que a dins del parc no es pot menjar, així que s’haurà de sortir un moment a fora i tornar a entrar.

     Veure el preu, en principi per l’entrada de menors tan sols és 1 euro i poc, però per adults s’incrementa a 2 euros i poc. Pel que fa l’entrada a estudiants que tenen el carnet o a jubilats, és gratuïta.
     Si hi ha algun alumne que utilitza moletes no passa res, ja que hi ha accessibilitat per persones de mobilitat reduïda.


5. Bibliografia

Paschkes, Daniel; “Como llegar al parque del laberinto de Horta”. Recuperat al març del 2016 publicat a Happy Barcelona: http://www.happybarcelona.eu/es/parque-del-laberinto-como-llegar.html

Ajuntament de Barcelona “Parc del laberint d’Horta” publicat a Barcelona.cat dins l’apartat de “La meva Barcelona”. Recuperat al març del 2016. Els enllaços són: http://guia.barcelona.cat/es/detall/parc-del-laberint-d-horta_92086011952.html i també http://capdesetmana.bcn.cat/es/detall/parc-del-laberint-d-horta_92086011952.html

Martínez, Tània i alumnes del grau d’educació primària. Recuperat al març del 2016. Publicat a blogspot: http://enigmesbarcelonaieducacio.blogspot.com.es/

“El parc del laberint” a Vikipèdia. Recuperat al març del 2016. Des de la web: https://ca.wikipedia.org/wiki/Parc_del_Laberint_d%27Horta

“El parc del laberint d’Horta, a Barcelona”, pàgina creada per varies persones en grup. Recuperat al març del 2016. Des de la web: http://www.sortirambnens.com/excursions/excursions-a-parcs-i-jardins/249

Parque del Laberinto de Horta en Barcelona”. Recuperat al març del 2016. Des de la web: http://es.igobarcelona.com/parque-del-laberinto-de-horta/

“Parc del laberint”. Publicat a: Visit Barcelona, Barcelona Turisme. Recuperat al març del 2016. Des de la web: http://www.barcelonaturisme.com/wv3/es/page/537/parc-del-laberint.html

Totes les imatges les hem extret de: https://commons.wikimedia.org excepte el mapa, que és de www.googlemaps.com, tot recuperat al març del 2016.

Moltes gràcies!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada