dissabte, 22 de març del 2014

La premsa, una font primària!



ELS ENIGMES DE BARCELONA
SAGRADA FAMÍLIA:
Què deia la premsa abans del 1920?

Descripció breu de lelement patrimonial
El temple Expiatori de la Sagrada Família es va iniciar a partir del projecte de l'arquitecte Francisco de Paula del Villar (1828-1901). Fins al final del 1883 no es va encarregar Antoni Gaudi de continuar amb les obres. La seva direcció va durar fins la seva mort l'any 1926.  Des de llavors han passat diversos arquitectes que han anat creant el projecte a partir de l'obra d'Antoni Gaudí.

On està situat?
El temple es troba situat al barri cèntric de Sagrada Família, al carrer Mallorca. Per arribar-hi es pot agafar el metro, línees L2 i L5, parada Sagrada Família. Amb autobús pots agafar la línea 19, 33, 34, 50, 51, H10 i V21 o el Barcelona Bus Turístic .

imatge google maps



Idees claus. Què volem explicar?

Història de la construcció
Edició 18 de gener, 1915 _  Hemeroteca La Vanguardia


La idea d’edificar el temple expiatori dedicat a la Sagrada Família va néixer de Josep Mª Bocabella Verdaguer, el qual volia expressar la seva devoció per Sant Josep. L’any 1866 funda l’Associació Espiritual de devots de Sant Josep.  L’any 1881 i gràcies a donatius, l’Assossiació compra una parcel·la de terreny de 12.800 m² a les afores de la ciutat, a Sant Martí de Porvençals, que els costa 34.000 duros.

En dicho solar ó manzana se levantará el suntuoso templo expiatorio de la Sagrada Familia, rodeado de jardines para esparcimiento y solaz de los niños, y acompañado de escuelas y talleres católicas, con objeto de moralizar á esos enjambres de muchachos callejeros que divagan perdidos, facilitando coa «lio m desarrollo físico y moral.

Josep Maria Bocabella. Wikimedia commons.

Inicialment, Bocabella volia copiar l’església de Loreto d’Itàlia, però després va canviar la visió i es pensava fer una església original amb caràcter expiatori com Montmartre, dirigida per l’arquitecte Francisco de Paula del Villar. Les característiques que havien previst per a la construcció són les següents: 44 metres de façana per 97 de fons/fondària. La planta en creu llatina havia d’estar dividida en 3 naus (Sant Joaquim- Jesús, Maria i Josep- Santa Anna). L’agulla del campanar arribaria a 85 metres d’altura, per tal que les persones miressin al cel i el seu destí. Construcció d’una cripta semisubterrània per la necessitat del nostre esperit. Així doncs, l’estructura seria la més apropiada al sentiment religiós.
El dia 19 de març de 1882, el bisbe José Mª de Urquinaona va col·locar la primera pedra de l’església expiatòria acompanyat de diferents celebracions. Paraules dedicades a l’acte:
Edició 25 de febrer, 1882 _ Hemeroteca La Vanguardia


«Se coloca la primera piedra de esta iglesia expiatoria. — Sea esta obra para mayor honra y gloria de la Sagrada Familia. — Despierte de su tibieza los corazones adormecidos.
Exalte la fe. Dé calor á la caridad. Contribuya á que el Señor se apiada del país, y que éste impulsado por su abolengo católico, pierna, predique y practique las virtudes que, calmando las ansiedades de la Santa Sede, y dulcificando los tormentos que la tierra prodiga hoy al Santo Pontífice, nos conduzca 'limpios de culpa á, la presencia de Dios para implorar la misericordia y alcanzar su gloria. Amén.»

Temple Sagrada Família (1915). Wikimedia commons.

Una vegada es va començar la construcció de la cripta, l’arquitecte Francisco de Paula del Villar va decidir deixar el projecte. S’oferí la direcció a Joan Martorell Monteys, que la refusà, i aleshores l’obra passà a mans d’ Antoni Gaudí (1883). L’arquitecte català va entendre la idea dels seus iniciadors i va començar a crear l’obra amb el seu enginy artístic, ja que gràcies a un important donatiu anònim va poder canviar el projecte inicial d’estil neogòtic i crear-ne un de nou més monumental. Així mateix, el 18 de març de 1885 es va realitzar la primera missa a l’altar de Sant Josep, interior de la cripta. L’obra sempre ha avançat lentament però no s’ha aturat mai. Gaudí era conscient que no veuria la seva obra acabada, des de l’any 1914 i fins el dia de la seva mort es va dedicar exclusivament a la construcció del Temple. El 10 de juny de 1926 Gaudí morí al ser atropellat per un tramvia, el 12 de juny es va fer el seu funeral i fou enterrat a la capella del Carme de la Cripta de la Sagrada Família, on encara avui hi reposen les seves restes.

Antoni Gaudí (1878). Wikimedia commons.

D’altra banda, amb la benedicció de diferents líders religiosos s’honrava a la gent que oferís alguna contribució a la construcció del Temple de la Sagrada Família. El bisbe de Barcelona d’aquells temps era el Cardenal Casañas i el Papa León XIII.

Funcions del temple:
-          Escola

Edició dilluns, 22 de novembre 1909, pàgina 3_ Hemeroteca La Vanguardia

-          Celebracions catòliques
-          Funerals i misses
-          Etc.

Proposta dactivitat

Títol de l’activitat
Els diaris ens diuen molt!

Model o estratègia educativa
Treball cooperatiu

Destinataris: Cicle Superior (Educació Primària)

Objectius de l’activitat

-          Analitzar una font primària.
-          Aprendre a seleccionar la informació dels diferents diaris.
-          Redactar les idees claus de manera ordenada.
-          Construir el seu propi diari de forma conjunta.
-          Aprendre alguns aspectes sobre el gènere periodístic.
-          Exposar oralment la informació recopilada.
-          Coordinar i organitzar el grup entre tots.

Descripció de l’activitat
Inicialment, es realitzen una sèrie de preguntes per tal de saber els coneixements previs dels alumnes i motivar als infants per entendre la Sagrada Família a partir del gènere periodístic, concretament amb la premsa escrita fins l’any 1920. D’altra banda, prèviament, els docents han de seleccionar els diferents diaris amb la informació que es vol treballar a l’aula.

Activitat 1: Quin diari som? Els alumnes es distribueixen en petits grups de treball i cada un d’ells forma part d’una editorial. La mestra reparteix tres articles de diari a cada un dels grups, els quals ens mostren diferents aspectes sobre la Sagrada Família. Seguidament, els infants han de llegir la premsa i seleccionar la informació que trobi més adient per afegir al seu diari. Per tant, els nens i nenes subratllen els elements que troben més rellevants i han d’arribar a un acord amb tot el grup.




18 gener de 1915 _ Hemeroteca La Vanguardia





Activitat 2: Redactem! Una vegada tenim la informació, redactem les idees clau que hem seleccionat entre tots els membres del grup. En aquesta activitat els alumnes es poden repartir les tasques. Per exemple: Festes, esqueles, informació de la construcció,...

Activitat 3: El nostre diari! Cada grup comença a construir el seu diari. Primer de tot, els infants realitzen la distribució de les idees clau amb l’ordre que considerin més adequat pel seu diari. Després, els alumnes pensen el titular pel seu article, realitzen un esquema del cos per distribuir les idees clau i comencen a plasmar la informació al paper per muntar el seu propi diari. En aquest apartat també es poden repartir les tasques: uns escriuen i altres organitzen.
Activitat 4: Compartim! Finalment, els nens i nenes exposen el seu treball presentant de forma oral la seva informació als altres companys. D’aquesta manera, tots els grups coneixen el que han treballat i s’enriqueixen mútuament.

Material necessari
-          Tres diaris diferents, per a cada grup, seleccionats prèviament pel professorat.
-          Retoladors per seleccionar la informació.
-          Bolígrafs i papers per escriure.
-          Paper DIN-A3 per cada grup.
-          Llapis per fer un esquema i distribuir les parts del diari.

Consells
- Triar articles entenedors pels alumnes.
- Els mestres han de tenir en compte que la premsa vella te una qualitat diferent a la digitalitzada d'ara, han de triar els articles que es puguin llegir correctament.
- Es aconsellable treballar sobre paper, perquè la premsa vella digitalitzada costa llegir.
- Seria interessant poder fer una visita al temple per poder relacionar els articles amb el monument.
- Preus Sagrada Família: 150 € grups de 25-30 alumnes amb guia castellà o català. Si es necessita un guia que parli un altre idioma el preu puja a 185 €/grup.


Bibliografia i Webgrafia:
-Hemeroteca digital de La Vanguardia. Amb publicacions des de l’any 1881. [En línia] [Consultada el 6/03/14] Disponible a: http://www.lavanguardia.com/hemeroteca/index.html
- Web oficial de la Sagrada Família. [En línia] [Consultada el 6/03/14] Disponible a:  http://www.sagradafamilia.cat/
- Hemeroteca digital de El País. Amb arxius des de l’any 1976. [En línia] [Consultada el 10/03/14] Disponible a:  http://elpais.com/archivo/
-Arxiu digital de Revistes Catalanes Antigues. [En línia] [Consultada el 10/03/14] Disponible a:  http://www.bnc.cat/digital/arca/index.html
- Hemeroteca digital de la Biblioteca Nacional Espanyola. Amb publicacions de revistes des de l’any 1660 . [En línia] [Consultada el 12/03/14] Disponible a:   http://hemerotecadigital.bne.es/index.vm
- Hemeroteca digital del diari ABC. Amb publicacions des de l’any 1903 . [En línia] [Consultada el 8/03/14] Disponible a:  http://hemeroteca.abc.es/avanzada.stm
- Web on hi ha recopilades hemeroteques digitals. [En línia] [Consultada el 14/03/14] Disponible a:  http://www.clasesdeperiodismo.com/2012/11/25/si-buscas-un-periodico-de-ayer-recurre-a-las-hemerotecas-digitales-online/




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada