dilluns, 2 de maig del 2016

Quina importància te el castell de Montjuic?

1. Descripció breu de l’element patrimonial 

El Castell de Montjuic era una antiga fortalesa militar que al llarg dels segles, amb les conseqüències de les guerres i les noves possessions, ha anat adquirit diferents funcions. Si més no ha estat considera presó militar, habitatge d’ acolliment per als ciutadans de Barcelona quan es va bombardejar la ciutat des del Castell de Montjuic i aquests van haver d’ abandonar les seves cases i, actualment està considerada com a museu militar i es gestionat per l’ Ajuntament de Barcelona.
Inicialment la construcció que es va realitzar a la muntanya de Montjuic va ser la d’un far per vigilar i informar del vaixells que s’apropaven a la ciutat de Barcelona.
A l’inici de la guerra de successió es va decidir fortificar aquest far per tal de protegir la ciutat i en trenta dies es va construir una petita fortificació a la cima de la muntanya. Durant els anys posteriors i a causa de les diferents guerres patides a la ciutat, la fortificació es va anar modificant i augmentant de mida fins a convertir-se en l’impressionant castell que tenim en l’actualitat.

 Castell de Montjuic al S. XVI

(Imatge cedida a la web Wikimedia Commos. Domini públic)


Castell de Montjuic al S. XIX Bombardeig del Castell a la Ciutat de Barcelona. 


 (Imatge cedida a la web Wikimedia Commos. Domini públic) 









(Imatges cedides a la web Wikimedia Commos. Domini públic)  

2. On està situat? Indicar amb google maps 


(Imatge obtinguda a la web Google maps)

El Castell de Montjuic està situat a la part més alta de la muntanya de Montjuic, a la ciutat de Barcelona. La direcció és Carretera de Montjuic, 66. Barcelona. 

Tot i que pugui semblar complicat arribar-hi fins la part més alta de la muntanya és relativament fàcil gràcies als diversos mitjans de transport que ofereix l’ Ajuntament de Barcelona. Si més no, podem accedir-hi amb el funicular de Montjuic fins a la parada de metro Paral·lel (L3) i en allà agafar el telefèric de Montjuic. Aquesta darrera opció és la més turística de totes, tot i que no és especialment econòmica. També és pot accedir gràcies a la línia d’ autobús 150. Aquest es pot agafar a la Plaça Espanya i puja fins la porta del Castell. És la darrera parada. També és pot accedir caminant i és una molt bona opció ja que et permet veure la muntanya de Montjuic i veure diferents punts d’ interès. La durada és aproximadament d’ una hora des de la Plaça Espanya fins a la porta del Castell. 

Per últim, també és pot accedir amb cotxe particular fins al pàrquing gratuït que trobem al costat del Castell. A més, entre el pàrquing i el Castell hi ha uns tobogans per a que els nens comencin la ruta turística de manera més lúdica. Ja que el que es pretén és que els infants s’ ho passin bé i la visita pugui ser lo més còmode i agradable possible.


 (Imatge obtinguda la web Google Maps) 


 3. Idees claus. 

Què volem explicar?
• Què és una fortificació i quina és la seva funcionalitat
• Elements clau d’aquesta construcció: muralles, torres de vigilància, baluards, pont, etc... 
• De que o de qui va defensar Montjuic a la ciutat de Barcelona. 


4. Proposta d’activitat

Títol de l’activitat: Quina importància té la muntanya de Montjuic! 
Model o estratègia educativa: el model o estratègia a utilitzar per treballar aquest espai patrimonial serà el kit mòbil ja que les característiques de l’espai permeten desenvolupar aquest tipus d’activitat.
Objectius de l’activitat 
• Conèixer de forma general la evolució històrica de la muntanya de Montjuic. 
• Donar a conèixer la importància de la muntanya de Montjuic. Localitzada a la vora del mar Mediterrani. 
• Conèixer l’ ubicació estratègica en el domini visual tant del mar com de la ciutat de Barcelona. 
• Potenciar l’ esperit creatiu i el respecte pel patrimoni que tenim. 

Descripció i funcionament de l’activitat

Destinataris: Cicle mitjà (alumnes de 3r d’ educació primària) 
Temps activitats al Castell de Montjuic: 90 min 
L’ inici de l’ activitat es durà a terme a l’aula per a explicar als alumnes l’ evolució del Castell de Montjuic, la seva funcionalitat al llarg dels anys i la importància que ha tingut aquest en la Ciutat de Barcelona. 
En primer lloc, per a que els alumnes siguin conscients de l’ evolució de Barcelona, se’ls mostraran unes imatges (imatges anteriors) de les més antigues a les més actuals i se’ls hi plantejarà una sèrie de preguntes, com ara: què veiem? Quins elements identifiquem? Allò que hem vist a dalt de la muntanya que pot ser? Quina funció pot tenir? Quins usos va poder adquirir al llarg dels anys? D’ aquesta manera, a partir de les preguntes que els hi plantegem els alumnes i les explicacions de la mestra, aquests assoleixen l’ objectiu de conèixer l’ evolució del Castell de Montjuic fins l’ actualitat. 
Una vegada s’ ha realitzat prèviament a l’ aula aquesta introducció, els alumnes ja han adquirit els coneixements bàsics per poder realitzar diferents activitats in situ al Castell.

Activitats de camp:
Una vegada arribem allà, repartirem a l’alumnat un plànol on només hi haurà dibuixada la fortificació que envolta al Castell. 
A continuació, distribuirem als infants en grups de 5-7 infants i iniciarem una volta per tot l’exterior del Castell. Els alumnes hauran de parar atenció a aquells elements més característics i situar-ho dins del plànol. Aquests elements poden ser els canons, els baluards, el pont, la torre de vigilància, el porticó principal, el pati d’ armes, el fossat, etc.
 A continuació, es reuniran tots els alumnes i posarem en comú allò que han localitzat i situat al plànol, i amb l’ ajuda del mestre o personal qualificat del museu es realitzarà una petita explicació d’ aquests elements característics per a que siguin capaços d’entendre la importància d’aquests dins del Castell i relacionar-ho amb l’ ús d’ aquests a la història Barcelonina. (Temps 30 min). 
En la segona part de l’ activitat, ens centrarem en la importància de la situació estratègica d’aquest element patrimonial, ja que es troba a la vora del mar Mediterrani. L’activitat consistirà en fer una volta per la part exterior del castell i a cada una de les cantonades d’aquest farem una atura i els alumnes hauran d’observar i descriure tot el que poden veure des d’allà,. L ’objectiu és que els alumnes se’n adonin que des del Castell de Montjuic es pot observar tota la ciutat de Barcelona i podien visualitzar la principal entrada de possible enemics, que és el mar, i així poder avançar-se a possibles atacs a la ciutat. (Temps 20 min) 
Per acabar l’ activitat, en l’ aula polivalent que té el Centre, els alumnes elaboraran amb fang un element característic de tot els que han vist del Castell de Montjuic. Els infants tindran al seu abast tot tipus de materials per elaborar una bona maqueta. En acabar, realitzaran una breu exposició a la resta de companys o fins i tot al públic del Castell de Montjuic. Cada alumnes haurà d’explicar l’element que ha representat amb fang. Quina era la seva funció?, Perquè creus que era important? Per què has fet aquesta elecció? Afegiries un altre element característic d’ un castell? Quin? Aquesta darrera tasca, serà una síntesi d’ allò que han vist a l’ aula prèviament i in situ. (Temps 40 min) 

Material necessari 
El nostre kit mòbil comptarà amb diferents compartiments per a que contingui tot el material necessari per a desenvolupar tota l’ activitat, incloent la preparació prèvia a l’ aula. Si més no, serà una caixa amb rodes per a facilitar la mobilitat d’ aquesta tant dins com fora de l’ aula. 


 Quins materials necessitarem per elaborar el nostre kit mòbil? 
• Caixa de fusta amb rodes (80cm x 80cm) + 4 rodes + 4 mànecs 
• Protecció del kit mòbil (funda) Quins materials inclourem dins el kit mòbil? 
• Imatges de l’ evolució del Castell al llarg dels anys (imatges anteriors) 
• 40 Plànols per l’ alumnat 
• Objectes o maquetes petites dels elements característics del Castell per mostrar a l’ aula o en les explicacions al castell i ho puguin manipular amb facilitat. 
• Fang i estris per manipular-ho 
• Pintures per realitzar la maqueta 

 Consells i recomanacions

 Per realitzar aquest tipus d’ activitats amb escolars cal informar prèviament al personal del Castell de Montjuic per a desenvolupar les activitats sense contratemps. Ja que el Castell també realitza tasques amb famílies turistes i altres escoles i pot ser un caos. Els alumnes poden moure’s tranquil·lament pel recinte ja que els vehicles no tenen accés i no hi ha perill. El museu del Castell de Montjuic ofereix moltes activitats a qualsevol nivell educatiu, des d’ educació infantil fins al batxillerat. Treballant aspectes representatius del Castell.


Bibliografia


  • Castillo de Montjuïc (2016). Castillomontjuic.com. Data de visita: Març del 2016, Lloc web: http://www.castillomontjuic.com/ 
  • Castell de Montjuïc. (2016). Ca.wikipedia.org. Data de visita: Març del 2016, Lloc web: https://ca.wikipedia.org/wiki/Castell_de_Montju%C3%AFc 
  • Cómo llegar al Castillo de Montjuic. (2016). Happybarcelona.eu. Data de visita: Març del 2016, Lloc web: http://www.happybarcelona.eu/es/como-ir-al-castillo-de-montjuic.html
  • Sapos y princesas (2015). Data de visita: Març del 2016, Lloc web: http://www.saposyprincesas.com/actividad/barcelona/cultura/arte-y-museos/castillo-de-montjuic/ 
  •  Asociación Amigos del Castillo de Montjuic (2016). Data de visita: Abril de 2016, Lloc web: http://www.castillomontjuic.com/proyecto-didactico/ 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada