Exterior de la capella de Santa Àgata
Font: Wikimedia Commons
|
La capella de Santa Àgata és un edifici religiós d’estil gòtic català, construïda l’any 1302 ( Segle XIII a XV) sobre l’antiga muralla romana de la ciutat de Barcelona, com a petició del rei Jaume II, amb el desig de restaurar el Palau Reial i substituir l’antic oratori. L’arquitecte fou Bertran Riquer. Actualment, la capella de Santa Àgata està situada al cor del barri gòtic de la ciutat de Barcelona i forma part del conjunt monumental de la Plaça del Rei, on també s’hi situen algun dels espais més significatius de la ciutat medieval, com és l’exemple del Palau Reial, el Saló del Tinell o de la casa Padellàs, seu del museu d’Història de Barcelona. Al 1879 es va crear allà, a l’interior, el Museu Provincial d’antiguitats amb un gran fons lapidari.
Als inicis de la seva construcció, aquesta capella estava consagrada a Santa Maria però, l’any 1601, va canviar a Santa Àgata a causa de les relíquies que s’hi guardaven. Aquesta construcció reflexa clarament la sobrietat característica de l’estil gòtic català. Aquesta capella consta d’una sola nau, la planta de la qual és rectangular i té un absis poligonal on es poden observar els escuts de Maria de Navarra i d’Elionor de Sicília, dones del rei Pere el Cerimoniós.
Planta
de la capella de Santa Àgata, dissenyada al 1858 per Miquel Garriga i Roca
Font: Wikimedia Commons
|
La nau està coberta amb arcs diafragma que tenen un embigat de fusta policromada. L’abscís és poligonal i està cobert amb voltes de creueria. Darrere seu es troba la sagristia entrecavada dins de la muralla romana. Situats entre els conforts es troben els vitralls amb traceries gòtiques que il•luminen l’espai interior. Sobre la part de la sagristia es troba un campanar, que fou construït a principis dels segle XIV, amb una planta octogonal, amb la terminació en vuit frontons triangulars semblant una corona reial. El conjunt fou restaurat per Elies Rogent l’any 1856.
Enteixinat amb fusta pintada de la capella gòtica de Santa Àgata
Font:
Autora
|
Interior de la
capella de Santa Ágata
Font: Autora
|
Sota el mandat del rei Pere de Portugal, l’escultor Joan Claperós va realitzar seixanta rajoles de terra cuita amb representacions d’àngels i les armes d’Aragó i Sicília per al paviment. Fou el mateix rei qui va encarregar a Jaume Huguet la creació del retaule del Conestable o de l’Epifania que, encara actualment, es troba presidint la capella i és una de les millores obres de pintura gòtica catalana. Aquest retaule es va construir en substitució de l’antic retaule fet per Ferrer Bassa al 1944, dedicat a la Mare de Déu i Jesús. D’aquest retaule no es conserva res avui dia.
• On es troba la capella?
Ubicació de la capella de Santa Àgata- Plaça del Rei s/n. Barcelona Font: Google Maps |
• El retaule de Conestable o l’Epifania
El retaule de Conestable, també conegut com a retaule de l’Epifania, és una obra d’estil gòtic català, realitzada l’any 1464 per l’autor Jaume Huguet per a la capella de Santa Àgata de Barcelona. Actualment, el retaule es conserva al mateix lloc per al qual va ser exigida la seva creació i no s’ha vist afectat en cap de les revoltes anticlericals per les que ha passat, tot i que durant molts anys va patir una manca de cura i es va veure en perill fins que fou restaurat i protegit a començaments del segle XX. Aquest retaule està dedicat a l’Epifania o Adoració dels Reis Mags en una taula situada al centre. En total està format per vull taules i està situat a sobre d’un altar. A banda i banda d’aquest, hi ha dues portes.
Pel que va a la seva creació, el retaule de Conestable, va ser un encàrrec de Pere el Conestable de Portugal quan va ser anomenat rei d’Aragó i Comte de Barcelona l’any 1464, moment en el qual fou la fase de plenitud de l’autor, Jaume Huguet, que mostra una serena i expressiva naturalitat. Tot i que segueix la línia de la pintura característica de l’autor (gòtic internacional i pintures realistes primitives flamenques), l’artista incorpora algunes novetats.
Retaule
de Conestable de la capella de santa Àgata
Font:
Autora
|
.
• L’epifaina
L’Epifania és la festa de commemoració cristiana de l’Adoració dels Reis Mags a Jesús. Degut a les interferències amb la festa de Nadal (d’origen occidental i del mateix segle IV), l’Epifania va agafar un sentit diferent a l’Orient i a l’Occident: Aquí, a l’Occident, li va ser atribuït un caràcter de manifestació de Crist als mags. A l’Orient, per contra, hi ha estat sempre commemorada la manifestació de la divinitat de Crist al moment del seu baptisme.
El contingut diferent de l’Epifania a l’Orient i a l’occident es reflecteix en la seva representació artística. A l’Occident, l’Adoració dels Reis Mags ha tingut una abundat representació. De totes aquestes representacions, molt abundants sobretot als Països Catalans, l’Epifania o Retaule de Conestable, de Jaume Huguet, ha estat considerada la millor epifania catalana.
• Proposta didàctica
- Títol: Descobrim l’art gòtic català
- Model / Estratègia educativa: L’activitat constarà de tres sessions. La primera estarà destinada al descobriment de l’art gòtic català, a partir de diferents imatges (didàctica de la imatge); la segona sessió serà una sortida d’un matí amb un dossier d’activitats per poder observar les característiques de l’art gòtic (a la capella de Santa Àgata) i la tercera l’elaboració d’un retaule a partir d’un tema a triar de forma lliure.
- Objectius:
Conèixer l’art gòtic de la pintura i els edificis propis de Catalunya. Identificar les seves característiques.
Entendre l’art gòtic i les seves característiques a partir d’una obra real.
Descobrir l’enigma de l’Epifania i el seu significat.
Interpretar els diferents elements que formen part d’un retaule, a partir d’un original com és el cas del Retaule de Conestable.
- Descripció activitat: Destinada a alumnes de l’ESO (1r o 2n d’ESO).
SESSIÓ 1: 2 hores
L’art és la part més visual de la Història ja que, a partir d’imatges podem ser capaços de veure les característiques pròpies de cada moviment cultural. En aquest cas volem treballar amb els alumnes d’ESO l’art gòtic català. Per fer-ho, la mestra presentarà el tema amb un power point ple d’imatges amb alguns dels els elements que formen els diferents monuments que es van construir seguint aquest art i anirà assenyalant quines parts són característiques del gòtic. D’aquesta manera els alumnes podran entendre que és el que el fa propi i quins trets característics tenen les edificacions d’aquest moviment.
Pel que fa a la pintura, la mestra farà el mateix procediment: farà un altre power point (el mateix) però aquesta vegada presentant diferents pintures gòtiques amb les seves característiques. Per concloure, pot ensenyar imatges d’altres obres d’art pròpies d’altres moviments i ensenyar-los superficialment les diferències (no volem que entenguis ara per ara altres arts però sí que entenguin quines diferències hi ha entre uns i altres).
SESSIÓ 2: Un matí
A partir de tota la teoria explicada prèviament, es farà una sortida a la capella de Santa Àgata, situada a la Plaça del Rei de la ciutat de Barcelona. Per arribar fins aquí, el camí més fàcil seria agafar la R2 fins a passeig de Gràcia i d’aquí, la línia groga (L3) fins a la parada de Liceu (a dues parades de Passeig de Gràcia). Un cop arribem a Liceu, la Plaça del Rei es troba a 2 minuts a peu de l’estació, 5 si anem amb infants.
La Plaça del Rei és un espai públic molt ampli on podem tenir lloc suficient per posar-nos, fins i tot, encara que hagin altres escoles o grups de turistes. Com la capella de Santa Àgata no és gaire gran i no podem fer gaire soroll, per fer aquesta activitat dividirem el grup en dos. Mentre uns entren a l’edifici, l’altre grup (amb un mestre de suport) es quedarà a l’exterior i podrà aprofitar per esmorzar.
El grup que entrarà, disposarà d’un petit dossier amb activitats per analitzar els diferents elements gòtics de la capella de Santa Àgata (arcs, emplaçament, materials, etc). Aquesta activitat serà individual, tot i que podran ajudar-se entre ells i serà avaluable al final de l’activitat. Per realitzar aquesta activitat disposarem d’uns 30 minuts per grup, ja que hauran d’observar bé tota la capella i els seus elements. Per últim, farem una parada al retaule de Conestable. Aquí la mestra explicarà el que és un retaule i, completant una de les activitats del dossier (identificar i descriure cada imatge del retaule), els alumnes hauran d’interpretar cada imatge que forma part d’aquest.
Passat aquest temps es farà el canvi de grup. Els alumnes que s’havien quedat a l’exterior, entraran a realitzar la mateixa activitat i altres podran aprofitar el tems a fora per acabar les activitats i esmorzar. Segons el temps que ocupi aquesta activitat, aprofitant que estem al barri gòtic i que en aquesta part de la ciutat hi ha moltes obres pròpies del gòtic, podrem fer un mini itinerari per veure algunes d’aquestes (Casa Padellàs, que es troba al costat; Catedral de Barcelona i pont gòtic, entre d’altres.
La sortida finalitzarà a l’hora de dinar, per tant ens ocuparà unes 3 hores.
SESSIÓ 3: 2 hores
Una de les activitats que vam fer a la sortida va ser analitzar i interpretar el retaule de Santa Àgata. A partir d’aquí, els alumnes hauran de pensar en un tema que els agradi i hauran d’elaborar el seu propi retaule, a partir d’aquest tema, tenint en compte els seus elements i la distribució de les imatges. Per acabar, hauran de fer una petita descripció del seu propi retaule, indicant quin és el tema triat i el perquè de la posició que ocupa cada imatge, així com els colors triats i la tècnica utilitzada.
Materials
Fulls de paper i cartolines
Colors, retoladors, ceres, etc.
Bolígraf
Dossier
Power Point elaborat per la mestra
Consells i recomanacions
És aconsellable fer la sortida amb bones previsions meteorològiques.
A l’hora de visitar la capella, és aconsellable dividir el grup, per qüestions d’espai i respecte per l’element patrimonial.
Comprovar que la capella de Santa Àgata està oberta.
Horaris: Horari d'estiu: De 10.00 a 20.00 hores, diumenges de 10.00 a 15.00 hores. Horari d'hivern: De 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 20.00 hores.
- Dilluns tancat.
- Dimarts a dissabte, de 10 a 19 h i diumenges de 10 a 20 h.
- Els festius 6 de gener, 28 de maig, 15 d'agost, 12 d'octubre, 1 de novembre, 6 i 26 de desembre: de 10 a 14 h.
- Dies de tancament anual: 1 de gener, 1 de maig, 24 juny i 25 de desembre
Tarifes
Entrada lliure
Accessibilitat
Instal•lacions adaptades per a persones amb minusvalidesa.
Contacte
- Adreça
Plaça del Rei, s/n 08002 Barcelona
- Telèfon
93 256 21 00
- Fax
93 268 04 54
- Correu electrònic: museuhistoria@bcn.cat
Serveis: Visites guiades i accessibilitat a persones amb mobilitat reduïda.
Com arribar: Metro: L3 parada de Liceu i L4 parada de Jaume I. Bus. 14, 17, 45, 59, 91 i V17.
Roba i calçat còmode per fer l’itinerari.
Recordar les normes de convivència i respecte per tots els elements patrimonials que s’hagin de visitar.
Recordar als infants que portin esmorzar i dinar (excursió d’un mati).
La plaça del Rei és un espai molt ampli on els infants poden esmorzar.
El barri gòtic és un barri molt transitat cada dia per molts turistes que venen a veure la part medieval de Barcelona i és complicat desplaçar-se d’un lloc a l’altre.
No hi ha lavabos.
• Bibliografia
Memòria d’excavació de la Capella de Santa Àgata. [Consulta el 12 de maig] Disponible a:
http://calaix.gencat.cat/bitstream/handle/10687/8457/qmem244_web.pdf?sequence=1
Capella reial de Santa Àgata. [Consulta el 12 de maig] Disponible a: http://santaagata.xmh.cat/
El retaule de Conestable [PDF]. [Consulta el 12 de maig de 2014] Disponible a: le:///C:/Users/mireia/Downloads/127808-175990-1-PB.pdf
Capella Reial de Santa Àgata. [Consulta el 12 de maig de 2014] Disponible a: http://www.monestirs.cat/monst/bcn/bn02mere.htm
• L’epifania. [Consulta el 12 de maig de 2014]. Disponible a: http://www.enciclopedia.cat/enciclop%C3%A8dies/gran-enciclop%C3%A8dia-catalana/EC-GEC-0024234.xml?kt.subject=ROOT%40ARBRES%40ARBRE+DEL+CONEIXEMENT%40belles+arts%40Teoria+de+l%27art%40Teories+i+estudis+art%C3%ADstics%40interpretaci%C3%B3%40iconografia%40Iconografia+religiosa+cristiana%40Iconografia+b%C3%ADblica%40l%27Epifania#.U3NUhoF_sQg
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada