dimarts, 20 de maig del 2014

Saló de Cent



Descripció de l’element patrimonial
En el Saló de Cent es reunien els representats populars de la ciutat anomenats per Jaume I. Fou realitzat pel mestre d'obres Pere Llobet l'any 1369, de planta rectangular, amb coberta plana i amb tres trams separats per dos grans arcs de mig punt. Per la seva il·luminació es van obrir quatre rosasses, la més gran es va construir sobre l'entrada principal, mentre que les tres restants i d'inferior grandària, es van situar al mur que donava al Pati dels Tarongers. Els vitralls de les rosasses van ser realitzades per l'artista Nicolau de Maraya.
La decoració del cassetonat del sostre es va encarregar a Jaume Canalies, Francesc Jordi i Berenguer Lleonart l'any 1372.
La primera reunió del consell es va fer el 17 d'agost de 1373, durant el regnat de Pere el Cerimoniós segons la placa que es pot veure al Saló:


<< L'any 1373 de la Nativitat del Senyor, el dia 17 d'agost, regnant l'il·lustríssim Senyor Pere III, per la gràcia de Déu rei d'Aragó, fou celebrat el primer Consell dels Cent Jurats en aquesta casa, que fou enllestida el mateix any, essent-ne aleshores Consellers els venerables Pere Ça Rovira, Llorenç de Gualbes, Jaume Burguès, Bernat Ferrer i Galceran Carbó. >>

Al segle XVII es va decidir fer reformes al gust del nou art del barroc i es va encarregar a l'escultor Agustí Pujol el cadirat de fusta i el retaule del mur de la capçalera del saló. La defunció d'Agustí Pujol ocorregut al mateix any 1628, va obligar a encarregar les obres a Josep Sayós, que es van haver d'interrompre per la Guerra dels Segadors l'any 1640.
L'any 1647 es va construir una porta d'accés de marbre dissenyada pel mestre d'obres Jaume Granger i realitzada per Josep Ratés i Pere Serra, que va passar el 1929 a ser una porta lateral del saló. A partir de 1714 amb els decrets de Nova Planta, i una Real Ordre del 28 d'agost de 1718 on es disposava:

se ponga la Sala en la forma en què están las de los demás Ayuntamientos de las demás ciudades de estos reinos.”

També es manava per Reial Cèdula del 13 d'octubre de 1718:

 “     ... que se quiten y arrimen los doseles y sillería que hay puesta en la Casa de la Ciudad de Barcelona en el aposento donde se juntan los administradores que era la Sala del Consejo de Ciento.


Va entrar en decadència fins a l'extrem que l'any 1822 el Saló de Cent va tancar les seves portes i van ser venudes les obres barroques que hi havia.

On està situat?
 

 
Proposta d’activitat:
Títol de l’activitat: El fals domàs del Saló de Cent
Curs: 6è de Primària
Model o estratègia educativa: Dialògic/Interactiu
Objectius de l’activitat:
  • Descobrir patrimoni medieval de la ciutat de Barcelona
  •  Aprofundir en algunes de les característiques de L’edat Mitjana: sistemes de govern
  • Conèixer la figura de Jaume I “El Conqueridor”
Descripció de l’activitat:
Aquesta proposta didàctica està formada per tres sessions: la sessió inicial, on es realitzarà un treball previ a la visita del Saló de Cent; la sessió intermèdia, on es farà la sortida i l’alumnat entrarà en contacte directe amb l’element medieval; i la sessió final, en la que es farà una recollida i una síntesi de tot el que s’ha treballat. Per dur-la a terme treballarem en grups de 5 persones (5 grups).
•Sessió inicial:
Per començar a treballar el Saló de Cent és necessari que es situïn en l’època i coneguin les característiques de la societat. A la primera sessió un missatger (un professor, si és possible vestit de l’època per ambientar) portarà a la classe 5 sobres que entregarà al mestre/a. A partir d’aquest moment comença l’activitat. El professor divideix la classe en grups de 5 mantenint la curiositat i els fa obrir a cadascun una carta en la que hi haurà una notícia relacionada amb el Consell de Cent.
 

Una vegada oberts tots els sobres el professor/a entrega un dossier per grup en el que hauran d’anar anotant o recollint informació i contestant les preguntes que Jaume I els hi fa. A la primera pàgina trobaran una carta seva:
Hola nens i nenes del futur, us escric per demanar-vos ajuda. Com ja sabeu a la meva època no tenim aquestes màquines estranyes que vosaltres feu servir per comunicar-vos, buscar informació, jugar, fer deures... De fet només he sentit parlar d’elles però sóc incapaç d’imaginar-me allò que diuen que vosaltres, nenes i nenes del futur, teniu.

El cas és que han robat un domàs del Saló de Cent i en el seu lloc han posat un fals i com que no disposem d’aquelles màquines a les que vosaltres anomeneu càmeres de vigilància (però si tenim soldats), necessitaria de la vostra ajuda per identificar quin dels 15 és l’intrús. Ahh! Se m’oblidava... Un domàs és una peça de tela, usada com a ornament en les esglésies, en les sales, en els balcons, etc., en dies de festa. La nostra sala, com és tan important els té sempre. Si un plau, si rebeu aquesta carta ajudeu-me, no puc permetre que algú es dediqui a falsificar coses de la meva propietat! Moltes gràcies per anticipat.
                                                                       Jaume I


A continuació hauran de contestar les preguntes del dossier que els ajudaran a fer-se experts:


 

1)Abans de començar la investigació hem de conèixer a qui estem ajudat, per assegurar-nos que no sigui una trampa. Busqueu informació i contesteu les següents preguntes:
-Qui va ser Jaume I? Per què era “el Conqueridor”?
-A quina edat va regnar?
-Quina forma de govern va proposar?
2)Dels retalls de diari també en podeu extreure informació, parlen d’un tal Consell de Cent. Creieu que era important? Quina funció podia tenir? A partir del que expliquen els retalls trobeu la seva situació en la que es trobaven en la societat de l’època.



3)Feu ús de les noves tecnologies i trobeu a Internet en quin punt de la ciutat es troba el famós Saló de Cent. Amb GoogleMaps esbrineu quina és la ruta més curta per arribar a peu des de l’escola i guardeu-la, la farem servir!
De les rutes proposades per cada grup, el professor/a escollirà aquella que cregui més adequada i s’utilitzarà a la següent sessió per arribar al Saló de Cent.
•Sessió intermèdia:
En aquesta sessió es fa la sortida al Saló de Cent seguint les indicacions de la ruta escollida de GoogleMaps. Al arribar i, conscienciats que no es pot fer xivarri, cada nen/a al seu respectiu grup, es procedirà a passar a l’interior. El primer que han de fer és seure als bancs per grups i fer una primera observació del lloc. L’objectiu és trobar el fals domàs amb l’ajuda del dossier i la seva intuïció, abans que els altres grups.
A la següent pàgina del dossier se’ls proposa:

4)
-Descriviu el lloc en el que us trobeu
-Anoteu aquells elements que creieu característics del saló.
-Fotografieu allò que us cridi l’atenció.
-Si trobeu el Sant que protegeix la sala, us explicarà el que ell veu passar per aquí.
(Al costat de Sant Jordi hi haurà una carta per a cada grup (a, b, c, d, e) amb el mateix contingut).



Una vegada trobat l’autor del crim i la data (la placa que es mostra en el requadre de dalt) han de passar a examinar els domassos per trobar aquell que és fals. Per fer-ho s’hauran de guiar amb el dossier.
5) Identifiqueu cadascun dels damassos sabent el missatge que porten. La llengua no és la nostra però per paraules, escuts o números ho sabreu fer. Quan ho aconseguiu sabreu quin és el fals!
Domàs 1: La ciutat ha de ser diversa, honorable i disposada en ordre.
Domàs 2: La corona i la noblesa de la governació es basa en la veritat i en mantenir la justícia.
Domàs 3: Sant Andreu del Palomar al 1897 a la ciutat de Barcelona.




Domàs 4: Antiga vila de Gràcia.
Domàs 5: L’any 1267 el rei Jaume dels aragonesos va fundar a Barcelona el Consell dels Cent Jurats.
Domàs 6: Incorporació de Sant Gervasi al 1897 a la ciutat de Barcelona.
Domàs 7: Insígnia ciutat, cap de l’estament reial i metròpoli i mare d’aquest regne.
Domàs 8: Barcelona, cap i casal de Catalunya.
Domàs 9: Barcelona no solament defèn de prejudicis als seus ciutadans sinó a la població de tot el principat.
Domàs 10: Incorporació de les Corts de Sarrià al 1897 a Barcelona.
Domàs 11: Incorporació de Sant Vicenç de Sarrià al 1921.
Domàs 12: Barcelona va fundar la primera taula de canvis o de dipòsits al 1401.
Domàs 13: Vila de Sant Martí de Provençals.
Domàs 14: Incorporació d’Horta i Sants.
Domàs 15: DOMÀS FALS (escut blau cel amb una franja blanca amb unes lletres sense significat i un escut que no pertany a cap lloc.)
•Sessió final:
Aquesta sessió és per fer un recull del que s’ha treballat a les sessions anteriors. Es tractar de tenir-ho tot recollit al dossier i a partir d’aquí muntar un vídeo tipus “documental” que reculli curiositats de la ciutat de Barcelona a més d’informació sobre la funcionalitat del Saló, la figura de Jaume I i el Consell de Cent.




I



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada