dimarts, 13 de maig del 2014

Barri de La Ribera

Barri de La Ribera
Carrers amb origen medieval

Descripció i Història del barri

La Ribera és un nucli del barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera del districte de Ciutat Vella de Barcelona. Es divideix en dos sectors: la Ribera i el Born.

Aquest barri té molta relació amb la Barcelona medieval ja que històricament va ser un barri de mercaders, artesans i associacions gremials. Es va formar quan Barcelona va necessitar expandir-se fora del recinte romà. A partir del segle XI, en torn al monestir de Sant Pere de les Puel.les i de Santa Maria del Mar es va formar el seu teixit urbà. Va ser el centre econòmic de la ciutat entre els segles XIII i XV, quan la riba del mar arribava al barri, el que avui coneixem com la Barceloneta encara era una illa (l'illa de Maians). Els grans mercaders van construir els seus palaus, que encara es conserven al carrer de Montcada. El nucli es va anar consolidant, i es van concentrar la major part dels oficis de la ciutat. Aquest fet queda palès en diversos noms dels carrers que formen La Ribera: Corders, Mirallers, Esparteria, Sombrerers o Argenters entre d’altres. També s’observa en la infraestructura urbana i en el seu teixit, amb sectors de trama ortogonal i carrers molt estrets amb fanals penjats a les façanes. Aquest esplendor es va mantenir fins la baixada del tràfic comercial a la Mediterrània al segle XVI. La situació es va agreujar amb l'enderrocament de mig barri per la construcció de la Ciutadella l'any 1715. La zona va renéixer després de la instal·lació del Mercat del Born, el 1876.

Font fotos: Autora



 Localització

Forma part de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, al districte de Ciutat Vella. Limita per la Via Laietana i el Parc de la Ciutadella, i es troba molt proper a l’estació de França i a l’Arc de Triomf.




Idea clau

El tret més característic del barri el seu origen medieval, per aquesta raó he trobat interessant proposar un itinerari per tal d’aprofundir en aquest aspecte.


Proposta d’activitat

Títol de l’activitat
Coneixem la Barcelona medieval!

Model o estratègia educativa
Es portarà a terme un itinerari pel barri amb diverses parades on s’explicarà la historia de la ciutat de Barcelona. És un itinerari força factible, es pot realitzar en un parell d’hores.

Destinataris
La proposta es pot situar tant a Cicle Mitjà com a Superior de Primària. Per exemple, quan es treballi la Barcelona medieval o els gremis.

Objectius de l’activitat
o   Descobrir una part de la història de la ciutat de Barcelona.
o   Observar com eren els carrers a la època medieval.
o   Conèixer com es vivia en aquella època.

Descripció de l’activitat
Es realitzarà un itinerari amb diverses parades pel barri de La Ribera-El Born. En aquestes parades el docent farà una explicació de l’origen i la importància que aquell punt va tenir en la vida medieval del barri. En tot moment els alumnes podran intervenir i/o preguntar allò que desitgin. Un cop realitzat l’itinerari, es farà un debat per tal de recordar i afermar allò que han vist en primera persona i que se’ls ha explicat.

Les possibles parades a realitzar són les següents:

Santa Maria del Mar: Cor del barri en època d’artesans i mariners.
Carrer dels Flassaders: Amb cases artesanes que encara es conserven.
Plaça de la Llana: La manufactura tèxtil era el sector més important de l’artesania barcelonina medieval. Cada dissabte, en aquesta plaça, es feia el mercat de la llana filada.
Carrer Montcada: Va ser artèria senyorial de la ciutat durant el segle XIV. Manté els palaus dels rics mercaders.
Carrer Argenteria: On es van establir forjadors d’espases i dagues i argenters. Combina construccions antigues amb edificis de nova planta.
Passeig del Born: Amb escultures que fan referencia a l’activitat gremial medieval en el barri.
Mercat del Born: Es poden visitar restes de l’antic barri enderrocat. Va ser un mercat i avui es un centre cultural.

Material necessari
En principi no és necessari cap material.

Consells
  • S’ha de preparar prèviament l’explicació que es portarà a terme a cada parada de l’itinerari.
  • Seria convenient avisar als alumnes de que portessin una roba i un calçat còmode, tot i que no és un itinerari llarg ni complicat.
  • Sempre que es realitza una sortida fora de l’aula cal vetllar pel bon comportament i el civisme.
  • El barri té un fàcil accés en metro.


Bibliografia


GOOGLE MAPS

XTEC. El barri de la Ribera. [Data de consulta: 11/05/2014] [En línia] Disponible a:

Fet per: Cristina Rubio



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada