dijous, 10 d’abril de 2014

L'Hospital de Sant Pau, un entorn Modernista

Dins la ciutat de Barcelona hi podem trobar una altra ciutat, sabeu de què parlem? Si passegeu pels carrers, molts a prop de la Sagrada Família veureu un altre edifici impressionant, es tracta de l'edifici de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Però, per quin motiu estaríem parlant de conjunt monumental si, d'altra banda us parlem d'un edifici? Us animeu a conèixe'l amb nosaltres? Ens endinsarem al recinte de l'hospital per anar recorrent la història, els pavellons i els misteris d'aquest element patrimonial del qual podem gaudir a la nostra ciutat.


Façana de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Font: Autores
Façana de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Font: Autores
Abans de començar, però, necessitem coneixer on es troba exactament aquesta meravellosa obra modernista a la qual es pot arribar fàcilment amb transport públic: metro línia 4 (Guinardó-Hospital de Sant Pau) i línia 5 (Sant Pau-Dos de Maig) i autobusos (15, 19, 20, 45, 47, 50, 51, 92, 117, 192, N1, N4 parada al c/ Sant Antoni Maria Claret)


Situació de l'Hospital de Sant Pau. Font: Google Maps


Retrat de Lluís Domènech i Montaner.
Font: Wikimedia commons
Però us preguntareu, què té d’especial aquest lloc? Doncs bé, hem d’anar uns quants segles enrere, concretament a l’any 1401, moment en el qual el Consell de Cent i el Capitol Catedralici de Barcelona van decidir  unificar sis petits hospitals en un de sol, l’Hospital de la Santa Creu. Únicament es va tractar  d’un agrupament d’hospitals? Resulta que el canvi va anar molt més enllà,  van donar un enfocament completament diferent a la medicina: universal, caritativa i gratuïta. A finals del segle XIX a Barcelona es precisava de la  construcció d’un nou hospital, esdeveniment que es va poder dur a terme entre d’altres aspectes perquè al mateix temps, l’any 1896 moria Pau Gil i Serra, important banquer que va donar la meitat de la seva fortuna per a la construcció d’aquest hospital amb única condició que fos capdavanter i innovador. Va ser aleshores que se li va donar el nom d’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i se li va encarregar l’obra a Lluís Domènech i Montaner, conegut arquitecte modernista català. Des de la seva construcció l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau ha estat en funcionament i ha estat un referent del modernisme català, de fet, l’any 1997 la UNESCO va declarar el conjunt monumental Patrimoni Mundial.

Quines preguntes ens planteja aquest element patrimonial? El conjunt modernista de l’Hospital de Sant Pau pot tenir tres lectures diferents: la funcional i de vida quotidiana, és a dir, l’hospital, la tasca assistencial; la història ja que ens permet explicar el passat i el present de la ciutat i l’arquitectònica i artística ja que és una gran obra modernista. És per aquest motiu que les activitats que proposem intenten donar resposta a totes tres visions.Què hi trobem dins d’aquest espai? Al recinte modernista hi trobem un gran enigma de la ciutat de Barcelona, una sèrie de túnels subterranis que connecten els pavellons del conjunt. Us agradaria descobrir entre d’altres aspectes, què hi fan aquí? Som-hi!

Fris exterior. Font: Autores

Plaça interior de l'Hospital de Sant Pau,. Font: Autores
Interior de l'edifici principal. Font: Autores
Interior d'un dels Pabellons. Fotn: Autores

PROPOSTA D'ACTIVITAT 1: Fem d’investigadors

Model o estratègia educativa: Model itinerari i entrevista
Objectius de l’activitat:
1.       Activar la curiositat en l’alumnat per allò que l’envolta
2.       Aprendre a comunicar-se
3.       Aprendre a formular preguntes
4.       Fomentar el treball en equip
5.       Descobrir què és aquest conjunt monumental
Descripció de l’activitat  i organització del grup:
Tenim la sort que l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau ha estat fins fa molt poc temps en actiu i, per tant, tenim moltes fonts primàries que ens poden explicar què era, com funcionava, què hi havia dins i el per què d’aquests edificis tant majestuosos.

L’activitat es composa de tres parts, una prèvia que s’haurà de realitzar a classe, on s’explicarà als alumnes que hauran d’investigar sobre el conjunt arquitectònic i per aquest motiu hauran de preparar diferents preguntes per realitzar al veïnat. La segona i tercera part de l’activitat tindrà una durada aproximada d’una hora i es realitzarà als voltants de Sant Pau, on primer es farà una parada a l’Avinguda Gaudí on s’observaran les edificacions i es realitzaran petites hipòtesis del què podria haver sigut, o què hi havia, qui ho va construir, si hi va viure gent, què hi pot haver ara, etc.  Un cop realitzada l’observació, els grups de 3-4 alumnes es disposaran a encaminar-se cap als carrers d’Antoni Maria Claret i Cartagena on es distribuiran a diferents punts, amb l’observació constant dels mestres, els alumnes podran iniciar el seu qüestionari. És importat que un cop finalitzades les enquestes, els alumnes tinguin un espai per realitzar el buidatge de la informació, posar-la en comú i analitza-la i complementar-la. Seria adient fer-ho després de la segona activitat que proposem a continuació.

Material necessari:
-          Papers (enquestes)
-          Bolígrafs
Consells:
-Per la realització de la primera activitat es necessitarien entre 2 i 3 mestres
-     - Es recomanen només aquest dos carrers ja que en un d’ells es concentra la cua per visitar Sant Pau (i en molts casos son veïns) i l’altre és un carrer força transitat. També es podria entrar a comerços.


PROPOSTA D'ACTIVITAT 2: Descobrim els misteris de Sant Pau

Model o estratègia educativa: Model itinerari, gimcana.
Objectius de l’activitat:
1.       Participar activa i respectuosament al treball en grup
2.       Descobrir el patrimoni arquitectònic i artístic, l’Hospital de Sant Pau
3.       Fer ús dels coneixements adquirits per a resoldre noves qüestions

Descripció de l’activitat  i organització del grup:

Fris exterior. Font: Autores
A continuació presentarem la segona activitat que proposem per a realitzar amb Cicle Superior de Primària. Val a dir que dins l’activitat principal es duran a terme dues activitats transversals: una relacionada amb la funció històrica i l’altra amb l’arquitectònica i artística. La que permetrà treballar la funció històrica partirà d’aquesta imatge: 


. S’explica als alumnes que a la façana de l’edifici principal del conjunt monumental podem trobar una sèrie de frisos que ens donen informació sobre el passat i el present de l’Hospital de Sant Pau. Es demana que a mesura que vagin realitzant l’activitat principal es fixin i vagin llegint els frisos ja que més tard ho necessitaran

La funció arquitectònica i artística es treballarà a partir d’un enigma: Què signifiquen aquestes lletres i aquesta forma? Perquè les podem trobar a diferents punts del recinte?

Detall modernista. Font: Autores
Detall modernista. Font: Autores

Detall modernista. Font: AutoresA més a més, es demanarà als alumnes que apuntin què troben de Modernista en aquest conjunt monumentals, és a dir, que facin un llistat de les característiques del Modernisme Català a mesura que van realitzant l’activitat principal. Per a facilitar-ho, se’ls donaran tres imatges d’on partir.

Interior cúpula. Font: Autores

Interior edifici principal. Font: Autores
Detall modernista. Font: AutoresLes activitats transversals anteriors es realitzaran mentre descobreixen quatre espais del recinte. Els alumnes s’agruparan de sis en sis (pot haver-hi grups de set en funció dels assistents a la sortida). Es tracta d’una gimcana rotativa  de quatre punts. A continuació especificarem què hauran de fer a cada espai. El temps per a cada espai seran 15 minuts i disposaran de 5 minuts per anar d’un lloc a un altre.


JARDINS: es demanarà que realitzin un dibuix, croquis o plànol dels jardins del conjunt.

SALA HIPÒSTILA: una de les formes d’alleujar el dolor de les persones ingressades és la musicoteràpia, en aquell moment encara no es coneixia gaire però ara ja se sap que és molt útil. És per això que es demanarà als alumnes que creïn un ritme fent ús dels seu cos. (En aquest punt estarà situat un dels mestres) 

ENTRE TÚNELS: en aquest punt hauran de fer una escenificació de con devia ser una nit d’urgències als túnels quan estava l’hospital en actiu. Disposaran d’una caixa amb 10 objectes per disfressar-se i d’una càmera de vídeo. (En aquest punt estarà situat un dels mestres)

SANT RAFAEL:  Al sostre d’aquest pavelló hi ha mosaics que el decoren. Es demanarà als alumnes que creïn un collage a partir dels materials de la caixa de la qual disposaran.

Material necessari:
-       Imatges de les dues activitats transversals.
-       JARDINS: fulls, llapis, gomes i colors
-       SALA HIPÒSTILA: càmera de vídeo
-       ENTRE TÚNELS: càmera de vídeo, caixa, 10 elements (guants, barret, bata de metge...)
-       SANT RAFAEL: caixa, trossos de cartolines de color, revistes, tisores, cola, fulls DIN A-3.

Consells:
Ø  És un espai que es va obrir al públic el passat mes de febrer (Febrer 2014) després de quatre anys tancat per rehabilitació, per tant, és preferible concertar visita amb bastant temps d’antelació per la gran afluència de públic.
Ø  En ser un espai que es troba encara en procés de rehabilitació d'alguns dels pavellons recomanem realitzar la sortida amb un/a mestre/a de suport.
Ø  Com ja hem comentat anteriorment, es tracta d'un espai estructurat en base a pavellons, recomanem visitar els pavellons i realitzar l'activitat en grups de 6 o 7 alumnes com a màxim.
Ø  Disposa de lavabos en diversos pavellons.
Ø  Es pot fer el descans per esmorzar dins del recinte ja que hi ha uns jardins i una zona amb bancs on poder carregar les piles per poder continuar.
Ø  L’entrada no és gratuïta, la individual costa 10€ i per a menors d’edat 5€. Fan preu especial per grups.

BIBLIOGRAFIA
GENERALITAT DE CATALUNYA, (s.d.). Sant Pau, Recinte Modernista Barcelona. Recuperat el 09-04-2014 de http://www.santpaubarcelona.org/
WIKIPEDIA, (s.d.). Hospital de la Santa Cruz y San Pablo. Recuperat el 08-04-2014 de http://es.wikipedia.org/wiki/Hospital_de_la_Santa_Cruz_y_San_Pablo
AJUNTAMENT DE BARCELONA, (s.d.) Sant Pau Imprescindible. Recuperat el 08-04-2014 de http://www.bcn.cat/visitsantpau/es/Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada