dilluns, 21 d’abril del 2014

PALAU MORNAU

PALAU MORNAU
De la Guerra del Francès al cànnabis



Història de l’edifici




El Palau Mornau, que duu el nom d’un dels seus antics propietaris, té una llarga història. Ja al segle XV era una casa gran en possessió de la família Sant Climent, que eren figures destacades a l’Ajuntament de Barcelona. Després d’haver canviat de mans diverses vegades, va passar a ser propietat de José Francisco Mornau, comissari honorari de guerra el 1797. 




Tipus
Edifici residencial
Estil
Modernista
Període
Segle XV-XVII
Autor
Reforma: Manuel Joaquim Raspall i Mayol
Situació
Carrer Ample, 35 Barcelona




[Font Imatges: Wikimedia Commons]


Aquest palau manté una estreta relació amb la Guerra del Francès, ja que va ser on es va tramar una conspiració contra els ocupants francesos de Barcelona. Al pati gòtic de l’entrada es troba una placa com a testimoni d’aquesta reunió, que va tenir lloc a l’edifici el 11 de maig de 1809 en la que van participar alguns dels conspiradors que van lliurar Barcelona de la dominació francesa.

Placa que es troba a l’entrada del Palau         [Font: autores]

A més a més, es diu que Mornau va poder escapar de les autoritats franceses per un llarg túnel que comunicava la casa amb la plaça Catalunya. Va ser l'únic supervivent del grup de conspiradors barcelonins que preparaven una revolta contra Napoleó i que van acabar penjats.

A principis del segle XX, el palau va ser adquirit per Joan Nadal, qui va encarregar la remodelació de la finca a l’arquitecte modernista Manuel Joaquim Raspall i Mayol.

L’any 2003 l’empresari holandes Ben Dronkers va comprar l’edifici, que es trobava en un estat deplorable. Un equip d’arquitectes, constructors i artistes, a càrrec de Jordi Romeu, van necessitar 10 anys per renovar l’edifici i fer-lo lluir com ho feia en el passat. Avui dia és un important monument catalogat i és part del patrimoni cultural i històric de Barcelona i Catalunya.   

Amb aquesta reforma es pretenia donar-li un aspecte més modernista. Aquestes modificacions es poden apreciar a la façana de l’edifici i sobretot, a la part interior del palau. A la façana destaca la tribuna de ferro forjat i al pati interior destaquen la barana de l'escala, el fanal de forja o la claraboia de vidre. A l’interior també destaquen els sostres, molt treballats, la xemeneia del saló i les diferents vidrieres que podem observar a les finestres i portes.



LOCALITZACIÓ


[Font: Google Maps]

El Palau de Mornau està situat al barri de Ciutat Vella de Barcelona, al carrer Ample número 35.


Funció actual de l’edifici

Actualment el Palau Mornau és el Hash Marihuana Cáñamo & Hemp Museum, dedicat  a la cultura del cànnabis. Va ser inaugurat al maig del 2012, com a germà del museu amb el mateix nom i director que el d’Amsterdam, fundat l’any 1985.

L’exposició d’aquest museu és única i permanent. Mostra el passat, el present i el futur de la planta del cànnabis i el seu potencial com a font versàtil per a finalitats industrials, nutricionals i recreatives entre d’altres. La col·lecció del museu es composa de milers d’objectes poc comuns relacionats amb tots els aspectes de la història de la cultura del cànnabis.

L'objectiu de Donkers, el seu director, és mostrar que la planta de la marihuana va més enllà del seu efecte psicotròpic, que també està representat al museu, i dignificar la seva influència en els àmbits de la literatura, la cultura i la religió.

Així, per tal de descobrir aquesta interessant planta i la diversitat dels seus sorprenents usos, trobem 8 sales diferenciades segons la seva temàtica:

1 Sala Botànica                 5 Sala Cultural
2 Sala Antics Mestres         6 Sala Prohibició
3 Sala Industrial                7 Sala Anti-prohibició
4 Sala Històrica                 8 Sala Mèdica



IMATGES DEL PALAU
[Font: autores]























Idea clau

Tenint en compte que aquest edifici ha canviat de funció al llarg dels anys, hem trobat interessant treballar en la nostra proposta diferents patrimonis i edificis que també hagin transformat el seu ús per tal de conèixer la seva història i evolució.



PROPOSTA D’ACTIVITAT

Títol de l’activitat
Edificis que canvien!

Model o estratègia educativa
El que proposem fer als alumnes és una activitat dinàmica i de descoberta de diversos llocs emblemàtics de la seva ciutat, Barcelona. És un treball que realitzaran per parelles i volem que hi hagi cooperació. Es farà una posada en comú per a que coneguin el patrimoni tan ampli que té el seu entorn i com han canviat les funcionalitats de diversos edificis amb el pas del temps.

Destinataris
Hem ubicat la nostra proposta a Cicle Superior de Primària, concretament a sisè curs.

Objectius de l’activitat
o   Descobrir edificis representatius de la ciutat de Barcelona
o   Millorar l’expressió oral
o   Potenciar el treball cooperatiu entre els alumnes

o   Treballar a partir de les TIC

Descripció de l’activitat
L’activitat que volem proposar als nostres alumnes es realitzarà en parelles. Els hi donarem un lloc emblemàtic de la ciutat de Barcelona que ha canviat el seu ús amb el pas del anys amb l'objectiu de que a través d’una recerca exhaustiva per Internet o altres recursos, coneguin aquests patrimonis i observin quina era la funcionalitat que tenien abans i la que tenen actualment. El professor hi posarà d’exemple el Palau Mornau amb un mural que es presenta a continuació, i els alumnes hauran d’explicar la història, l'evolució i com ha canviat la funció de l'edifici que ells treballen. Una vegada hagin portat a terme aquesta cerca, hauran de crear un mural on es mostrarà la informació que han trobat juntament amb fotografies per posteriorment explicar-ho a la resta dels seus companys en una petita exposició oral. Per últim, es penjaran aquests murals a l'aula per a que tothom ho pugui veure.



Els 10 llocs emblemàtics que els hi proposem són els que es presenten a continuació:

Lloc
El que era
El que és
Mercat del Born
Mercat
Centre cultural
La Farga (Hospitalet)
Fàbrica del ferro
Centre comercial
Escola Vicenta Vives
Vila residencial
Escola Oficial d’Idiomes
Arenas
Plaça de toros
Centre Comercial
Tecla Sala
Fàbrica de cotó
Biblioteca
Castell de Montjuïc
Recinte militar
Museu
Park Güell
Vila residencial
Parc públic
Parc de la Ciutadella
Construcció militar
Parc públic
Mundet
Orfenat
Universitat de Barcelona
Palau Reial de Pedralbes
Vila residencial
Museu


A continuació es presenta el mural exemple sobre el Palau Mornau:




Material necessari
  • Paper
  • Bolígrafs
  • Ordinadors
Consells
Ø  S’ha de conscienciar als alumnes de que no tota la informació que ens aporta Internet és la correcta.
Ø  Els professors han de visitar prèviament el Palau Mornau per veure que hi ha realment en aquesta exposició i com està enfocada.
Ø  Ajuda constant per part del docents per a que treguin la informació necessària i correcta dels 10 llocs proposats.


BIBLIOGRAFIA

DOCUMENTS I FULLETS FACILITATS PEL MUSEU

EL PAIS. Historias bajo tierra. [Data de consulta: 2/4/2014] [En línia] Disponible a:

GOOGLE MAPS

SITES.GOOGLE. Barcelona modernista i singular. Palau Mornau [Data de consulta: 2/4/2014] [En línia] Disponible a:


VOLEM AGRAIR LA COLABORACIÓ I AMABILITAT DE LES PERSONES
QUE ENS VAN ATENDRE DURANT LA NOSTRA ESTADA AL MUSEU.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada