divendres, 25 d’abril del 2014

Santa Anna i Sant Sepulcre de Jerusalem



Santa Anna i Sant Sepulcre de Jerusalem

1. Descripció breu de l’element patrimonial

L'església Santa Anna és un antic monestir vinculat des del s. XII  a l'ordre de Sant Sepulcre de Jerusalem. Aquesta església consta de claustre i sala capitular. L'estructura de l'església és romànica tot i que la coberta és gòtica.


L'església Santa Anna. Font: Autores

2. On està situada?

La parròquia de Santa Anna està situada en una placeta anomenada Ramon Amadeu al carrer Santa Anna de Barcelona, al barri de Santa Anna al districte del Gòtic.
Es pot arribar mitjançant el metro (L1, L3,L4) i autobús. També arriba els ferrocarrils catalans i rodalies de Renfe, ja que queda molt a prop de plaça Catalunya.


Situació de l'església de Santa Anna. Font: Google maps


3. Idees claus. Què volem explicar?

Antecedents:  Abans de fundar-se el monestir de Santa Anna ja existia diverses relacions de fundacions de Catalunya amb el Sant Sepulcre de Jerusalem, a partir de  diferents donacions o peregrinatges a Terra Santa.

La indulgència és el perdó dels pectats o dels càstigs associats, després de la confessió, l'absolució i de la realització d'una gesta tipificada 

Actualment trobem l'església de Santa Anna al centre de Barcelona, però quan es va fundar (1141) es trobava situada a fora de les muralles de la ciutat, ja que durant el S. XII, la ciutat de Barcelona va viure un moment gloriós d'expansió.

  • Conquestes de terres catalanes del imperi musulmà per Ramón Berenguer IV
  • Com a conseqüència del or hi va haver un desenvolupament comerciar i artesà
  • Trasllat del senyors importants i financers rurals a la ciutat comtal per apropar-se a compte durant les últimes conquestes
Per tant amb el creixement de la ciutat va fer que els arribats de Terra Santa no els van poder encabir dins de les muralles romanes i els van traslladar en un indret concret de la ciutat que van  anomena Vila de Sant Sepulcre i posteriorment Barri de Santa Anna.


Plànol de la ciutat de Barcelona amb el traçat de l'antiga muralla medieval (Segles XII-XIV). Font: Wikimedia Common


L'any 1141 un grup de monjos del Sant Sepulcre de Jerusalem arribaven a Barcelona, capital comtat de Ramon Berenguer IV: Els presidia Guerau, enviat pel patriarca de Jerusalem , Guillem d'acord amb Pere Bernat, el prior en aquell moment de la comunitat de Barcelona. Van arribar amb dues finalitats

  •  Renúncia als drets que havia atorgat Alfons I d'Aragó, a l'ordre de Sant Sepulcre, sobre el regne d'Aragó
  • Voluntat de difusió de la comunitat jerosolimitana. Els interessava intal·lar-se a Barcelona perquè era una ciutat que havia demostrat fidel a la seva comunitat a partir de les donacions i perquè estava en plena expansió

4. Proposta d’activitat

Títol de l’activitat Els misteris amagats a l’església de Santa Anna

Model o estratègia educativa

  • Treball cooperatiu
  • Didàctica de l’objecte (kit de fotografies)
Objectius de l’activitat

  • Conèixer la història de Santa Anna a partir de fotografies i altres elements
  • Saber quina relació hi ha entre l’església i el Sant Sepulcre de Jerusalem
  • Establir un enllaç entre els objectes del kit i els elements de l’església
Descripció de l’activitat

Activitat 1:

Inicialment, es divideixen en petits grups i es distribueixen en les diferents taules. Després, la mestra reparteix una caixa de sabates per grup amb diferents objectes a dins. La capsa conté tres fotografies amb una pregunta relacionada al darrera de la imatge (elements de l’església). Els alumnes hauran de trobar les respostes als dubtes que se’ls hi planteja. Faran una recerca pels llibres de la biblioteca de l’escola i per Internet. Si no troben la informació corresponent a la pregunta, podran acabar de completar les preguntes durant la visita a l’església de Santa Anna.

Exemple de KIT: 


Capella de Sant Sepulcre. Foto: Autores 






Capella de Sant Sepulcre. Foto: Autores 



Capella de Sant Sepulcre. Foto: Autores


Objectes:

  • Aureola Per què porten? quin significat té en la religió catòlica? (símbol que s'associa a Sants i cristians)
  • Ciri : quin significat té el ciri. (La Llum de Crist)
  • Mapa Barcelona Segle XII: Situació de la parròquia quan la van construir. Què significa que estigui afora de les muralles)
  • Pedra: Quina relació té amb la fotografia del cofre i amb el mapa de Jerusalem?

Activitat 2:

Una vegada han trobat la informació per solucionar aquestes preguntes, farem una sortida per visitar l’església de Santa Anna i poder observar en persona alguns dels elements de les fotografies. En aquesta activitat els nens i nenes entraran amb mateixos grups i se’ls advertirà que han d’anar en silenci. El seu objectiu principal serà trobar les parts de les fotografies que hi ha a l’església i solucionar els dubtes que no han trobat a partir dels cartells penjats i d’alguna pregunta al conserge. A més, hauran de reconèixer els objectes que han vist al kit i establir relacions a partir de la informació recopilada. Quan creguin que han de parlar entre ells per acabar d’aclarir alguns dubtes podran sortir al claustre.

Activitat 3:

Per finalitzar aquesta activitat, cada un dels grups exposarà les respostes de les preguntes plantejades. D’aquesta manera, els infants podran compartir els coneixements apressos durant les altres sessions.

Material necessari
  • Caixa de sabates per grup
  • Fotografies i preguntes
  • Objectes
  • Llibres sobre l’església de Santa Anna i diccionaris



5. Consells

  • Obren a les 11 del mati els dies laborables. L'horari no correspon al que trobem a la pàgina web http://www.parroquiasantaanna.org/
  • L'església es troba situada en una plaça on aparquen cotxes, però dins la plaça trobem unes escales amb un petit espai per esmorzar o jugar
  • Està adaptat per cadires de rodes
  • L'entrada val 2€
  • Cal entrar en petits grups, ja que és una església i s'ha de respectar a la gent que hi va a practicar el culte.

6. Bibliografia




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada