dimarts, 1 d’abril del 2014

LA CASARAMONA DE PUIG I CADAFALCH.


Sabeu que va ser la Casaramona? Per què té aquest nom?



La Casaramona va ser una fàbrica tèxtil d’estil modernista i és l’única mostra d’arquitectura industrial d’estil modernista que perdura a Barcelona.

Aquesta fàbrica era propietat d’en Casimir Casaramona i Puigcercós, un industrial cotoner, especialitzat en la confecció de teles (tovalloles, mantes, etc.) que necessitava una nova fàbrica per substituir l’antiga fàbrica que va patir un incendi i va quedar destruïda.


Fotografia panoràmica de la Casaramona. Font: Autores.

Actualment, la Casaramona forma part de la Fundació “La Caixa”, on al 2002 neix el CaixaForum, un centre sociocultural a la ciutat de Barcelona.


On està situada?

La fàbrica Casaramona està situada als peus de Montjuïc, concretament, a l’ Av. Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8, al barri de Sants-Montjuïc de Barcelona.


Mapa de la situació de la Casaramona. Font: Google Maps
La fàbrica Casaramona està molt ben comunicada per transport públic, podem accedir-hi a través de Metro, Ferrocarrils de la Generalitat, amb autobús o bé en Bicing.


Autobusos
Línies 13 i 150 amb parada davant del CaixaForum
Línies 9, 27, 50, 65, 79, 91, 109 i 165, amb parada a Pl. Espanya
Línies D20, H12, V7, L72, L80, L81, L86, L87, L95 amb parada a Pl. Espanya
Metro
Espanya, línies 1 i 3

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya

Espanya, línies L8, S33, S4, S8, R5 i R6

Bicing
Gran Via - Plaça Espanya (estació nº 96)
Rius i Taulet (estació nº  237)


La Fàbrica Casaramona. Idees Claus.

L’època en la que situem la construcció de la Casaramona va ser un període marcat per la inestabilitat i els canvis. La Barcelona de finals del segle XIX, era ja un important motor econòmic sotmès a fortes tensions socials: un procés d’industrialització internacional que sacsejava a la societat amb mobilitzacions revolucionaries. 

En aquest context va sorgir el Modernisme, un moviment de resposta als desordres i els excessos de la incipient societat industrial que cercava un nexe entre la tradició i la modernitat i que aspirava a ser una societat culta, sensible a les arts i governada per la raó. 

L’arquitecte que va contractar en Casimir Casaramona perquè ideés la seva nova fàbrica, ja que l’anterior (situada al Raval) va incendiar-se, va ser en Josep Puig i Cadafalch. L’empresari va posar especial èmfasi en reforçar les mesures de seguretat contra el foc en la construcció de la nova fàbrica. El creixement de Barcelona va fer necessari desplaçar els talles i la indústria perillosa des de les zones poblades cap a l’exterior de la muralla, iniciant d’aquesta manera l’important expansió de la ciutat. 

La fàbrica Casaramona és l’única mostra d’arquitectura industrial d’estil modernista que perdura a Barcelona.

La inauguració de la fàbrica va aixecar una gran expectativa popular al barri. A l’acte va assistir l’Enric Prat de la Riba, president de la Diputació de Barcelona. El diari La veu de Catalunya del 28 de gener de 1913 va elogiar el seu disseny: “Qui ho contempla per primera vegada no dóna crèdit a què un edifici de tan artística i original arquitectura sigui una fàbrica”. 

Fotografia de La Veu de Catalunya de l'any 1913. Font: Hemeroteca Digital de La Veu de Catalunya.

Quines eren les característiques principals d'aquesta fàbrica? La fàbrica Casaramona una indústria avançada.


En Casimir Casaramona va ser un industrial pioner en l’ús d’electricitat a les fàbriques, fet que augmentava el risc d’incendis. Des del principi, el perill del foc va ser un element determinant en el disseny original de la nova fàbrica. 

L’edifici va ser construït integrament en ferro i maó, materials incombustibles. A més, el disseny preveia dipòsits per a l’extinció d’incendis ubicats a les torres, prenia en consideració la il·luminació natural, la ventilació i les condicions de treball pels obrers.

Fotografia d'una de les torres, amb el nom del propietari,
que eren diposits d'aigua contra incendis.
Font: Autores.

Va idear grans espais distribuïts orgànicament al voltant de passadissos ben ventilats, àmplies naus amb finestrals i claraboies per millorar les condicions de salubritat i higiene i grans carrers interiors que permetien que els vehicles circulessin fàcilment per la fàbrica.

L’interès de l’empresari i l’arquitecte en reforçar les mesures de seguretat de les instal·lacions de treball va ser molt avançat al seu temps. Per aquest motiu, va esdevenir un referent en matèria de seguretat laboral dels treballadors i treballadores. 



Sobre l'arquitecte

En Josep Puig i Cadafalch va ser un personatge important de la història de Catalunya, tant en l’àmbit arquitectònic com en l’àmbit polític. La seva arquitectura és probablement l’arquitectura modernista per definició, al costat de l’obra d’en Gaudí i d’en Domènech i Muntaner.

Va rebre per aquesta obra el Premi Anual d’Edificis Artístics de l’any 1912-1913. Aquest reconeixement va consolidar l’arquitecte com a figura destacada de la intel·lectualitat catalana i el va situar a l’avantguarda del moviment modernista internacional. 

El guardó va reconèixer l’esforç d’en Puig i Cadafalch per dissenyar una fàbrica plenament utilitària sense descuidar en cap moment la importància dels elements estètics i simbòlics propis del Modernisme, amb una delicada decoració de ferro forjat i un ús innovador del maó tradicional amb finalitats decoratives.

Època de decadència i remodelació de l'espai

La fàbrica va abandonar de manera definitiva la seva activitat industrial l’any 1919. Durant un llarg període va restar tancada. No obstant això, va ser utilitzada com a magatzem durant l’Exposició Universal del 1929

Fotografia panoràmica des de la taulada de la fàbrica. Font: Autores.

A partir dels anys 40, les instal·lacions van ser utilitzades com a caserna de la policia. Els diversos usos que es van donar a la fàbrica van deteriorar notablement l’edifici. Es van dur a terme reformes i adequacions sense tenir prou cura de l’obra originals, algunes sales van ser emprades per fer pràctiques de tir i el manteniment de la construcció va ser descuidat.

A partir de 1991, la Fundació “la Caixa” recupera la idea d’equipament cultural i encarrega els primers projectes de rehabilitació, ja que l’edifici es troba en molt mal estat. L’any 2002 s’inaugura el CaixaForum, un centre sociocultural, construït dins de l’antiga fàbrica La Casaramona.

Proposta d'activitat

Títol de l’activitat: Coneixent la Barcelona industrial.

Model o estratègia educativa:

Desprès de veure la fàbrica ens hem adonat que amb els alumnes no es pot fer gaire treball d’investigació dins del recinte així que hem pensat treballar altres àrees a través d’una obra modernista. La visita a fàbrica la posem dins d’una sèrie de visites que han de fer els alumnes a diferents obres del modernisme industrial que hi ha a Barcelona. La Casaramona seria la última parada dins d’aquest calendari de visites.
Volem que els alumnes treballin la competència comunicativa i desenvolupin la creativitat.

Objectius de l’activitat:

·         Conèixer les principals característiques de les obres modernistes
·         Saber orientar-se en el mapa
·         Treballar en equip
·         Treballar l’expressió escrita

Descripció de l’activitat:

ABANS DE LA SORTIDA

El docent a d’explicar als alumnes com era la Barcelona de l’època quan es va crear la fàbrica i també explicar una breu història de qui era Casimir Casaramona i Puigcercós.

Els alumnes hauran visitat altres obres arquitectòniques modernistes i ja tindran una idea del que es poden trobar a la visita. Es farà un joc d’endevinalla. El docent farà 2 grups de 3 alumnes i un grup de 4. Cada grup rebrà una fotografia antiga de Plaça Espanya. 

Aquesta serà la pista de on està l’objecte de visita. Els grups hauran de fer les seves suposicions de on creuen que és?, com ho saben? Com s’arriba? Quins són els elements que han fet descobrir el lloc?.  

Un cop hagin descobert el lloc el docent els hi ha de dir que quan arribin allà hauran de fer una fotografia de la Plaça Espanya actual. Abans de sortir a l’excursió el docent donarà a cada grup un mapa de Montjuïc, senyalant on es troba l’incògnita que han de visitar. 

Fotografia de la Plaça Espanya, abans i ara. Font: Viquipèdia Commons.
Mapa de l'itinerari des del transport públic fins a la fàbrica Casaramona. Font: Google Maps.
Durant  la sortida els alumnes tindran diferents tasques :

1.      Localitza i fes una fotografia actual de la fàbrica i compara-la amb l’antiga.

                            
Fotografia antiga de la fàbrica. Font: Exposició CaixaForum.
                                     
2.      Fitxa’t en els elements que constitueixen l’edifici i fotografia’l.

3.      Per què l’edifici està distribuït d’aquesta manera? Que pretenien aconseguir el propietari i l’arquitecte?

4.      Passeja dins de l’edifici intentant imaginar-te com eren, què feien i com vivien les persones que treballaven dins. Si cal fes alguna fotografia de l’interior.

5.      Va tenir algun impacte social, l’obertura d’aquesta fàbrica? Quin dia es va inaugurar? Podem trobar fonts documentals?

Un cop hagin visitat l’edifici sortirem fora i es farà un anàlisis grupal de la façana i l’interior. Es posarà en comú les idees que hem treballat.

DESPRÉS DE LA SORTIDA

Un cop acaba l’excursió els alumnes hauran de presentar un vídeo/mapa conceptual on expliquen com creuen que vivien les persones que treballaven a la fàbrica i en quines condicions ho feien.
Els i les alumnes hauran de fer una reconstrucció de com creuen que era la fàbrica Casaramona per dins i per fora basant-se en la sortida i hauran de reflexionar perquè aquest edifici va estar ideat d’aquesta manera.

Material necessari:

Mapa
Imatge antiga de plaça Espanya i Casaramona
Llapis
Càmera fotogràfica/ mòbils
Fulls
Ordinadors

Consells:

Prevenir als alumnes que van adaptar els tallers de la fàbrica i les van transformar en  sales d'exposicions. Que no esperin veure res de la fàbrica perquè no queda.
Entrar a l'espai en grups reduïts.
La Caixa deixa fer fotos a l’interior de l’edifici, però es necessita negociar amb ells, la publicació a la xarxa.
També, hem de tenir en compte que per poder entrar a les sales hauríem de pagar l’entrada que val uns 4€. I l’horari de l’espai és de 10h-20h. 

Bibliografia utilitzada.

Pàgina web del CaixaForum: 
http://obrasocial.lacaixa.es/nuestroscentros/caixaforumbarcelona_es.html

Visita lliure al CaixaForum on vam extreure informació de l'exposició.

Blog del Patrimonio Industrial de Barcelona: 
http://patrimonioindustrialdebarcelona.blogspot.com.es/2009/01/casaramona-la-fbrica-modernista.html

Imatges de Wikimedia Commons.
http://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=Special%3ASearch&profile=default&search=casaramona&fulltext=Search&uselang=es

Wordpress de Món Barcino: 
http://monbarcino.wordpress.com/2012/01/24/la-fabrica-casaramona/

Pàgina web Gaudí y el modernismo en Cataluña: 
http://www.gaudiallgaudi.com/EA210.htm

Pàgina web de Barcelona Televisió:
http://www.btv.cat/btvnoticies/2012/04/13/el-caixaforum-un-edifici-creat-per-acollir-una-fabrica-textil/

Pàgina web Barcelona Modernista i Singular:
https://sites.google.com/site/barcelonamodernistaisingular/fbrica-casaramona-1

Hemeroteca Digital del diari La Veu de Catalunya:
http://www.bnc.cat/digital/veu_catalunya/


Moltes gràcies per llegir-nos!





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada