dilluns, 14 d’abril del 2014

UNA AFICIÓ ESCULPIDA

De ben segur que tothom ha sentit a parlar de la Casa Amatller o ha tingut la oportunitat de veure-la alguna vegada, però ben pocs sabran la història que s’amaga darrere d’aquesta casa. En aquesta entrada del blog, us endinsareu en la història d’un dels representats de la burgesia il·lustrada de Barcelona de finals del segle XIX a través de l’observació dels elements que poden veure els nostres ulls.
Façana de la Casa Amatller. Font: Wikimedia Commons.
La Casa Amatller és un edifici modernista situat al Passeig de Gràcia construït entre el 1898 i el 1900 per l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch gràcies a l’encàrrec d’Antoni Amatller i Costa.
• On està situada?
Situació de la Casa Amatller. Font: Google maps
La Casa Amatller està situada al Passeig de Gràcia número 41 , al districte de l’Eixample de Barcelona. Per arribar-hi es pot agafar el metro (L2, L3 i L4) fins a l’estació de Passeig de Gràcia o les línies 7, 16, 17, 22, 24 o 28 de l’autobús urbà de Barcelona.


• Qui era Antoni Amatller i Costa?
Antoni Amatller i Costa (1851-1910) era un empresari català del sector de la indústria de la xocolata nét de Gabriel Amatller, fundador de la fàbrica Xocolates Amatller el 1797 situada al Born.

Publicitat de Xocolates 
Amatller. Font: Wikimedia Commons
Antoni Amatller va fer amb 19 anys un viatge de formació a l’estranger, en el qual va visitar les principals fàbriques de xocolata suïsses i franceses. Quan va tornar a Barcelona i es va fer càrrec de l’empresa, la va traslladar a Sant Martí de Provençals i en va modernitzar la producció seguint els models europeus que havia après en el seu viatge. A més, també va introduir cartells i cromos promocionals, fet que va fer que l’empresa fos coneguda arreu del país.

Aquest empresari burgès va combinar aquesta activitat amb dues de les seves altres aficions: el col·leccionisme i la fotografia. Era un gran col·leccionista d’objectes arqueològics i d’obres d’art, d’entre els quals hi podem trobar vidres, pintures medievals i barroques, escultures medievals, mobles, pintures contemporànies, exemplars d’indumentària litúrgica i tapissos.
Pel que fa a la fotografia, era un gran aficionat i va fer un nombre important de negatius, fotografiant sobretot imatges del seu entorn familiar i de les seves excursions i viatges pel món (Turquia, Marroc, Egipte, París, etc). Era membre de l’Association Belge de Photographie de Brusel·les i va obtenir diversos premis de fotografia.
El 1898 va encarregar la remodelació d’un edifici vell del qual era propietari a Puig i Cadafalch, edifici que es convertiria en la Casa Amatller.
• La Casa Amatller
Tal i com acabem d’explicar, Antoni Amatller va voler transformar un edifici vell del 1875 que havia comprat per tal de traslladar-s’hi a viure. Va encarregar les obres al conegut arquitecte modernista Josep Puig i Cadafalch i entre el 1898 i el 1900 es va construir aquesta casa.
Puig i Cadafalch li va voler donar a la casa l’aparença de palau gòtic urbà, amb una façana plana decorada amb alguns elements escultòrics. Disposa d’un vestíbul amb un pati central on s’hi pot trobar una escala que dóna accés a l’habitatge principal.
Fotografies de l'interior de la casa. Font: autores.
El seu propietari, en fer el testament, va estipular que la casa i les col·leccions havien de passar a la ciutat de Barcelona per retornar als seus conciutadans els beneficis aconseguits amb la xocolata. La seva filla, Teresa Amatller, va crear el 1941 la Fundació Institut Amatller d’Art Hispànic amb la intenció de conservar la casa i les seves col·leccions i de promoure la recerca de la història de l’art hispànic.
Actualment, en aquest edifici s’hi troben les oficines de diverses empreses, la seu de l’Institut Amatller d’Art Hispànic i de l’arxiu Mas. Al primer pis hi ha la direcció, l’administració i l’arxiu fotogràfic i al segon pis s’hi pot trobar la biblioteca i la fonoteca; que posa a disposició d’investigadors i historiadors de l’art una biblioteca amb 26.000 títols i una fototeca amb uns 350.000 negatius.

Fotografies de la biblioteca. Font: autores
• Què ens explica la façana? 

Artistes que van contribuir 
 en la construcció de la casa. 
Font: autores
La façana d’aquesta casa és fotografiada al cap del dia per molts turistes però probablement la majoria d’ells no s’atura a observar-la amb detall i a intentar interpretar tots els símbols i elements que la composen. Cal conèixer la vida del seu propietari per a poder entendre tot allò que podem observar, ja que tots els elements que la formen estan relacionats amb fets que van marcar la vida d’Antoni Amatller i Costa.
La façana de la casa està guarnida amb elements neogòtics i flamencs, en els quals hi van treballar artistes i artesans reconeguts de la ceràmica i l’escultura en pedra i fusta, l’esgrafiat, l’ebenisteria i la forja de ferro.
Hi ha tres balcons principals, en els quals s’hi poden observar tres al·legories que fan referència a les activitats que definien la personalitat del propietari. S’hi van esculpir els símbols de la indústria, de les arts i del col·leccionisme. En cadascun d’ells, hi ha un grup d’animals (trencaaigües) que duen a terme les tres activitats humanes citades anteriorment.
Al balcó de l’esquerra, referent a la indústria, hi ha un escut amb un compàs, un martell, un ganivet i un peu de rei juntament amb uns conills que treballen ferro i unes mones que el forgen a l’enclusa.

Imatge del primer balcó. Font: autores
 Al balcó del mig hi ha representats un llibre i una càmera fotogràfica com a atributs de les arts, que es complementen amb uns ases escriptors amb una indumentària que recorda a Cervantes i uns gossos fotogràfics.
Balcó del mig. Font: autores.
Finalment, al balcó de la dreta s’hi pot veure un escut amb diversos objectes de vidre flanquejat per unes granotes que bufen vidre i uns garrins ceramistes, que fan referència a la seva condició de col·leccionista de vidres, escultures i pintures entre d’altres peces.
Tercer balcó. Font: autores
A més a més, hi ha altres escultures que decoren i voregen les dues portes d’entrada a la casa.
Imatge de l'entrada a la casa. Font: autores.
Tal i com es pot apreciar a la zona superior de la fotografia, hi ha dos lleons que sostenen l’escut amb la data d’inauguració de la casa, el 1900. A la part superior de la porta més petita hi ha una al·legoria a la pintura i a l’escultura. Entrellaçant les dues portes d’entrada, es pot observar la lluita entre Sant Jordi i el drac, fet que observa la princesa que es troba a la part superior esquerra de la imatge. A la porta principal hi ha dues escultures referents a l’arquitectura i la música respectivament a més d’haver-hi una heroïna lluitant contra un drac.
La façana està rematada per un sostre escalonat, element que fa característic aquest edifici. Això va ser una conseqüència de la seva afició per la fotografia. L’estudi fotogràfic que tenia necessitava d’una bona il·luminació i fer una façana amb aquesta forma era la millor solució.
Fotografia del sostre escalonat. Font: autores.
PROPOSTA DIDÀCTICA
• Títol de l’activitat: La casa Amatller a les nostres mans!
• Model o estratègia educativa: Model invisible.
• Destinataris: Quart de primària (cicle mitjà)

• Objectius didàctics:

- Descobrir qui era Antoni Amatller Costa.

- Conèixer la història de la Casa Amatller i els seus orígens.

- Interpretar el significat dels elements d’una façana.

- Utilitzar de forma adequada els codis QR com a eina educativa.
• Descripció de l’activitat:
 ACTIVITAT 1
Aquesta activitat consisteix en realitzar una sortida a la Casa Amatller per tal que els alumnes coneguin la història d’aquest edifici i del seu propietari a través de la observació mitjançant un “concurs” de preguntes.
- Primer de tot, el mestre mostrarà unes quantes imatges relacionades amb la vida d’Antoni Amatller i de la façana de la casa des d’una tablet (o un altre suport), amb la intenció de que els alumnes puguin agafar unes idees prèvies sobre el tema que es tractarà. En aquestes imatges no hi haurà cap lletra i el mestre no podrà dir res, sinó hauran de ser els nens i nenes els que facin les seves pròpies hipòtesis.
Algunes de les imatges que pot mostrà podrien ser aquestes:
Imatges que s'ensenyaran al principi del concurs. Font: autores
- Un cop els alumnes ja s’han fet una idea prèvia, el mestre els hi presentarà un concurs anomenat “Respon i veuràs”. En aquest, el mestre ensenyarà un codi QR als alumnes, els quals hauran de desxifrar amb el mòbil per veure quina pregunta han de contestar o quin repte han de solucionar.
Les preguntes estaran relacionades amb la vida d’Antoni Amatller i tindran totes tres respostes a escollir. Cada resposta tindrà un altre codi QR, si la resposta és incorrecta sortirà una cara trista i hauran de tornar a provar. Però si la resposta és correcta accediran directament a la pregunta següent. En canvi, els reptes tindran a veure amb la façana de la casa i la seva interpretació. En aquests casos, el codi QR els hi presentarà un enigma que hauran de trobar a la façana (escultures, formes, etc) i ells hauran de fer una fotografia. Per comprovar si està bé, podran comparar la seva imatge amb la del codi QR. Després de cada pregunta o enigma el mestre farà una petita explicació per aclarir i ampliar la informació. Aquesta activitat es farà per grups de quatre o cinc persones aproximadament, encara que s’esperarà a que tots els alumnes acabin cada pregunta abans de passar a la següent. El mestre tindrà unes cartolines grans amb els codis de les preguntes i les respostes impresos i els alumnes, un cop sàpiguen la resposta, s'hauran d'acostar i fer una fotografia. Tot seguit es mostrarà un exemple.
Algunes de les preguntes o enigmes que es poden fer:

Exemple de la cartolina que tindrà el mestre. Font: autores


2) Qui va ser l’arquitecte d’aquesta casa? (està escrit en algun racó)
͏ * Antoni Gaudi        ͏ *  Xavier Marçal         ͏*  Josep Puig i Cadafalch

3) De qui era aquesta casa?
͏  * Antoni Amatller Costa    ͏ *  Antoni Gaudi    ͏ *  Joan Amatller Costa
4) Quina era la professió d’Antoni Amatller?
͏  * Pintor      ͏ *  Xocolater    ͏  * Escriptor

5) Repte! Antoni Amatller era un gran aficionat a la fotografia. Busqueu i fotografieu algun element de la façana que ens en doni alguna pista.
Respostes:
Imatges de les respostes. Font: autores


6) Repte! Quina part de la façana recorda a una escala? Per què creieu que té aquesta forma? (la resposta serà la fotografia del sostre escalonat i el mestre farà una breu explicació)
7) Repte! Intenteu descobrir entre tots què volen dir les figures dels tres balcons centrals.

8) Quina és la funció actual de la casa?
͏  * Turisme       * Biblioteca, turisme i oficines   ͏    * Turisme i biblioteca
Després de que els alumnes hagin acabat el concurs, com a premi, el mestre repartirà una xocolatina Amatller a cada alumne, ja que l’empresa encara té productivitat a l’actualitat.

 ACTIVITAT 2 
Al dia següent a la visita, ja a classe, farem la segona activitat sobre la casa Amatller. Com els nens i nenes ja sabran, a la façana de la casa Amatller podem trobar moltes escultures i característiques relacionades amb la vida i les aficions del seu propietari. Nosaltres el que els proposarem serà que en un full facin un dibuix d’una façana de qualsevol edifici, però que en aquesta es puguin veure reflectides diferents característiques d’ells i així sigui la seva pròpia façana. Un cop estiguin pintades i acabades també els proposaríem de fer una petita exposició on entre ells i la resta d’alumnes de l’escola puguin intentar interpretar i esbrinar de qui és cada façana.
• Material necessari:
- Tablet o mòbils.
- Diferents imatges escollides.
- Codis QR amb les preguntes i enigmes.
- Xocolatines per repartir.
• Consells:
- És fàcil i accessible arribar, ja que es troba al centre i està molt ben comunicat (autobusos, metro, caminant, etc).
- El carrer de l’edifici és ample però bastant transitat (Passeig de Gràcia – turistes), per tant, hem de vigilar que cap alumne es perdi o es distregui i a la vegada que no molestin.
- Davant la casa hi ha dos bancs junts per seure, on podem reunir als alumnes.
- Només es pot entrar al rebedor de la casa, ja que a dins no fan visites per escoles. La gent només pot entrar a la biblioteca o la fundació a consultar alguna cosa o bé els dissabtes per veure les obres de remodelació.
- Els codis QR es poden generar a través de diverses pàgines web. Us en mostrem una: http://www.codigos-qr.com/generador-de-codigos-qr/
 
Bibliografia
• Fundació “La Caixa”. El museu domèstic. Un recorregut per les fotografies d’Antoni Amatller. 1ª edició. Barcelona: Fundació “La Caixa”, 2002. ISBN: 84-7664-781-6.
Webgrafia
Catalunya. Casa Amatller [en línia] [Consulta: 28 de març de 2014] Disponible a: http://www.catalunya.com/casa-amatller-17-16003-48
Cases singulars. Casa Amatller [en línia] [Consulta: 30 de març de 2014] Disponible a: http://www.casessingulars.com/es/actividades/visitas-singulares/casa-amatller/
Fundació Institut Amatller d’Art Hispànic [en línia] [Consulta: 28 de març de 2014] Disponible a: http://www.amatller.org/
• Wikipedia. Casa Amatller [en línia] [Consulta: 30 de març de 2014] Disponible a: http://ca.wikipedia.org/wiki/Casa_Amatller

Autores: Sandra Benedicto i Núria Andrés

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada