dimecres, 14 de maig del 2014

El portal de l'àngel, una porta amb llegenda



Barcelona, ha estat durant molt de temps emmurallada, primer per la muralla romana, del segle I dC al segle IV, i més tard per la segona muralla que va ser l'anomenada muralla d'en Jaume I, construïda al segle XIII i la tercera muralla, també medieval com la segona però datada a finals dels segle XIV.


Aquest cop, ens centrarem tant sols en la segona muralla. 


On estava la segona muralla i perquè es va construir?



Imatge de les tres muralles de la ciutat de Barcelona.
 Font: Wikimedia commons
Ens hem de remontar a l'any 1285 quan Pere II va ordenar construir una muralla que havia de ser aixecada des de la Rambla fins a Sant Pere de les Puel·les, però no va poder-se construir fins onze anys després de la seva mort, la qual cosa va fer que pasés a anomenar-se la muralla de Jaume I (el seu fill, qui la va portar a terme). Aquesta nova muralla media 5.096m i envoltava totes les viles noves, parcel·les petites de conreu i nous habitatges. 

Que haguès crescut la ciutat fora la muralla romana, feia que es desenvolupessin noves activitats com el comerç i això va fer que els habitants de la ciutat sortissin de la muralla romana i s'anessin fent construccions als voltants. Al barri de la Ribera s'hi van concentrar la major part dels oficis de la ciutat, tal i com ho demostra la seva toponímia: Espaseria, Mirallers, Agullers, Sombrerers, Abaixadors, Caputxes, etc. El motiu de la situació dels negocis va ser la gran activitat de comerç marítim del segle XIII. 


La intenció de Pere II va ser fortificar amb urgència una Barcelona en ple creixement, per poder tancar tota la ciutat, exceptuant l'entrada per mar, per protegir-la de possibles atacs francessos. Però, un cop el conflicte bèl·lic va decaure, la construcció de la muralla va deixar d'estar a carrec del rei, per passar a ser la primera obra pública que es va fer càrrer el Consell de Cent. Aquesta nova muralla va incloure alguns portals. 


Quins portals tenia la muralla d'en Jaume I?


Barcelona, amb la construcció de la nova muralla, va pasar de tenir 4 a 10 portes. Us explicarem algunes d'elles,...

La primera d'elles, la porta de Santa Anna: donava accès a la Rambla, i la tradició diu que hi havia una pedra de considerables dimensions, que havia sigut utilitzada per Santa Eulàlia per muntar a cavall quan volia despaçar-se de Barcelona a Sarrià, on vivia amb la seva família.


La segona porta, Portaferrissa, que s'anomena així per que estava decorada amb claus de ferro o bronze. La llegenda diu que aquesta porta la va portar Ramón Berengué IV d'Almería com a botí d'una expedició militar.

Detall de l'Avinguda Portal de l'Àngel. Font: Autora


La tercera de les portes, la Boqueria, era una porta amb una decoració arabesca luxosa i amb un estil grandiós, deixava a tots els que passaven bocabadats. I d'aquí es diu que ve el nom de Boqueria, tot i que no és cert, ja que boqueria procedeix del català tradicional i significa lloc on es ven carn de bou.


La quarta de les portes, de les més transcendents i de la qual ens ocupem en aquesta entrada, és el portal de l'Àngel. En el Reial Centre Artístic, està penjat, en un del seus murs externs, un àngel que recorda a la llegenda que li dóna nom.

La llegenda del Portal de l'Àngel!

Imatge de l'Avinguda del Portal de l'Àngel. Font: Autora


La tan coneguda Avinguda del Portal de l'Àngel, té història i aquesta és un pèl peculiar. Antigament, no tenia aquest nom, sinó que es deia la porta dels orbs, és a dir dels cecs, anomenada així per la quantitat de persones cegues que hi vivien pels voltants. Aquesta porta, era la que comunicava la Barcelona del moment amb Gràcia i la darrera en tancar-se. Si voleu saber perquè va canviar de nom, només heu de continuar llegint.

Imatge de l'àngel custodi. Font: Autora


En un moment donat, al 1419, Sant Vicent Ferrer va venir a la ciutat de Barcelona acompanyat per una gran multitud que el seguia. Es diu que un cop va voler travessar la porta dels orbs se li va aparèixer un àngel sobre el portal que en una mà aguantava una corona comtal i amb l'altra aixecava una espasa. Aleshores, Sant Vicent Ferrer li va preguntar, què feia allà, i l'àngel el va respondre que havia estat enviat per Déu per defensar i protegir la ciutat de Barcelona. Aleshores, Sant Vicent Ferrer va escampar la veu, i com ell era un gran orador, de seguida la població el va creure i va tenir molts seguidors que asseguraven haver vist també a l'àngel custodi.




Poc més tard, el perill d'atac a la ciutat de Barcelona va desaparèixer i aquest fet va fer que els barcelonins creguéssin encara més en el poder de l'àngel custodi, i el miracle que acabaven de viure. En una altre ocasió, la pesta amenaçava a la ciutat, i segons el que diu la llegenda, gràcies a l'àngel no va extendre's i va desaparèixer amb rapidessa.

A l'actualitat, podem trobar encara la imatge de l'àngel custodi a la mateixa Avinguda del Portal de l'Àngel. En realitat, es poden trobar dos, sabrieu trobar-los?


Imatge de l'àngel custodi. Font: Autora

Imatge de l'àngel custodi. Font: Autora
Proposta d'Activitat

Nom de l'activitat: La descoberta dels portals

Model o estratègia educativa: S'utilitzaran kits educatius per poder explicar les històries dels portals, i es realitzarà un petit itinerari. 

Destinataris: Cicle Superior

Objectius de l'activitat: 

- Descobrir part de la Història de la ciutat de Barcelona
- Conèixer les llegendes populars
- Descobrir elements de la ciutat que ens expliquen la història

Descripció de l'activitat:

Aquesta activitat és recomanable que es divideixi en dos sessions:

La primera d'elles servirà per posar en context als alumnes, on el mestre ha d'explicar en el moment què ens trobem i la necessitat de construir una segona muralla a Barcelona. I un cop els alumnes coneguin què i perquè, s'els introduirà el que faran a la propera sessió, una sortida per l'antiga muralla d'en Jaume I, on hauran de buscar els portals: Portaferrissa, La Boqueria, Santa Anna i finalment el Portal de l'Àngel. 
La segona sessió, s'aniria fins al metro del Liceu i des d'allà, aniran fent recorregut per les diferents portes, l'última la del Portal de l'Àngel. Abans de res, el mestre ha de preguntar als alumnes, per què creuen que tenen aquest nom, si els recorda a alguna cosa o saben res d'elles. Un cop es trobin al lloc on estan els diferents portals, el mestre treurà una capsa:

Una a una, s'aniran presentant, i a partir de les deduccions de l'alumnat i les preguntes del mestre, hauran d'acabar coneixent la història de cada una de les portes. Es essencial, que el professor també els hi recomani donar un petit tomb per la zona per si veuen res que els hi faci recordar, com en el cas del Portal de l'Àngel, els dos àngels custodis que es troben en els edificis, o amb el cas de la Portaferrissa on hi ha una font amb un mosaid de rajoles que explica la història.
Material

Les capses

Portaferrissa: pot contenir ferro, clauers, alguna peça antiga que recordi al forjat de les portes antigues, o inclús alguna foto d'una porta "recargolada" de ferro. 

Santa Anna: Una imatge de la santa i una pedra. 

Boqueria: Una imatge amb una persona asombrada, i un tros de carn o una imatge de carn crua. 

Portal de l'Àngel: una espassa en miniatura, o una imatge, unes ales o plomes, una corona d'or, una creu i una imatge de Sant Vicent Ferrer. 

Consells

- Recomanem molta atenció amb l'alumnat, ja que és una zona molt turística i és fàcil perdre's o que hi hagi robatoris. 
- Totes les portes estan situades en llocs estratègics amb molt de pas, però si es va tots junts i a cada parada es queden a un sol lloc, no es molestarà tant. 
- Es recomana anar amb dos mestres o més
- Es pot esmorzar perfectament pels voltants, a la mateixa Rambla o anar a Plaça Catalunya, o inclús baixar a la Plaça de la Catedral. 
- Hi ha molt bon accés per transport públic
Webgrafia

LA VANGUARDIA, Històries de can Fanga. [Data de consulta 10 de maig del 2014] [En línia]  http://videos.lavanguardia.com/local/barcelona/20130628/54376340724/historia-portes-barcelona-medieval.html

FERRAN, El hombre del tiempo (¡histórico! no del tiempo). [Data de consulta: 8 de maig del 2014] [En línia] http://cadacosasutiempo.blogspot.com.es/2011/07/les-tres-muralles-de-barcelona-i.html

BARTOLOMÉ, Eugenio. Mil y una historias. [Data de consulta: 8 de maig del 2014] [En línia] http://leyendasytradiciones.blogspot.com.es/2008/10/la-puerta-del-ngel-barcelona.html

CORTIJO, Dani. Altres Barcelones. [Data de consulta: 11 de maig del 2014] [En línia] http://www.altresbarcelones.com/2012/08/la-llegenda-de-langel-custodi-del.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada