dimecres, 14 de maig del 2014

La plaça de Sant Felip Neri, testimoni de la Guerra Civil a Barcelona

La plaça de Sant Felip Neri és un espai públic que es troba al barri gòtic de la ciutat de Barcelona. Aquesta plaça té el mateix nom que l’església d’estil barroc que es troba situada a dins. Al costat d’aquesta església, però, hi ha annexada la Casa de la Congregació de l’Oratori.

Aquesta plaça està construïda sobre un cementiri medieval que va ser destruït durant la Guerra Civil. Posteriorment a la guerra, va acollir cases de gremis, com la dels sabaters i els calderers, i una escola. Actualment, aquestes cases gremials s’han restaurat i la Casa dels Sabaters és avui dia la seu del Museu del Calçat de Barcelona. A més es troba una escola amb el mateix nom de caire concertat, construïda al 1859, i un restaurant de luxe degut al gran flux de turistes que visiten aquesta plaça a diari, tant per la seva història com per la seva ubicació. Al centre de la plaça hi sobreïx una font d'aigua amb una base octogonal i les cases que l'envolten són d'estil renaixentista.

Plaça de Sant Felip Neri. Font: Autors

Qui era Felip Neri? 

Felip Neri va néixer a Florència l’any 1515 i era conegut com l’apòstol de Roma. Va ser el fundador de la Congregació de l’Oratori, una societat de vida apostòlica on vivien els sacerdots. Com a la plaça de Sant Felip Neri, annexada a l’església, hi ha la Casa de la Congregació de l’Oratori va rebre aquest nom en commemoració al seu fundador. 

Va estudiar humanitats i als setze anys va ser enviat a Sant Germano, al costat de Monte Cassino, per ajudar en els seus negocis un cosí del seu pare. Sempre que tenia temps lliure, Felip aprofitava per retirar-se a una petita capella de la muntanya que pertanyia als benedictins de Montse Cassino. A partir d’aquest moment va ser quan descobrí la seva vocació i es mudà a la ciutat de Roma on va exercir-la.


L’església de Sant Felip Neri, un edifici testimoni de la Guerra Civil:

L’església de Sant felip Neri de Barcelona és una església d’estil barroc que va ser construïda entre els anys 1748 i 1752 en el barri gòtic de Barcelona a la plaça de Sant Felip Neri, numero 5. Va ser obra de l’arquitecte Pere Bertran i el va ajudar el Salvador Ausich. Aquesta església es popularment coneguda actualment ja que la seva façana recull restes dels bombardejos que es van produir a la ciutat de Barcelona durant la Guerra Civil (gener de 1938). En aquest bombardeig van morir 42 persones que en aquell moment estaven refugiades al soterrani del convent. Una de les bombes d’aquest fet va caure just al damunt del refugi i va acabar amb la vida, sobretot, de molts infants. Tot i que s’han fet obres de restauració i neteja, s’ha volgut conservar el testimoni d’aquest fet històric. 

L’emplaçament de l’església està constituït per un sol edifici d’una sola nau amb creuer i absis rectangular. És en aquesta part on es troben les capelles laterals amb altars neoclàssics i pintures de l’autor Joan Llimona. Pel que fa a la façana principal, està format aper línies simples i queda coronada, al cos central, per un acabat semicircular. A la part superior hi ha una estàtua que representa la figura del Sant. 

Al voltant de l’església, a la mateixa plaça de Felip Neri, hi havia altres cases dels antics gremis dels calderers i els sabaters. Actualment, aquestes cases s’han substituït per una escola, el Museu del Calçat i un restaurant d’alt nivell econòmic degut a la quantitat de turistes que passen a diari per la zona per contemplar, juntament amb aquest antic monument ple d’història, altres que formen part de la ciutat de Barcelona.
Església de Sant Felip Neri. Font: Autors.



On es troba la Plaça de Felip Neri?


Font: Google Maps.


Que va succeir a la plaça de Sant Felip Neri?

Barcelona va ser un dels primers casos al llarg de la història de bombardejos sobre la població civil.

El mateix 1936, any que va esclatar la guerra, l’Ajuntament de Barcelona va crear un primer Servei de Defensa Antiaèria amb la finalitat de difondre a través de xerrades, conferències, cartells, etc. com actuar davant dels atacs aeris.

Com eren conscients de la importància que tenia la implicació de tota la població, l’Ajuntament va buscar la complicitat de vigilants, cases de socors, farmàcies i inspectors de zones amb la finalitat de formar una àmplia xarxa d’agents que s’havia d’activar en qualsevol cas de perill.
Però l’Ajuntament de Barcelona no només va dissenyar i preparar estratègies d’actuació contra els atacs aeris, sinó que també va destinar grans quantitats de diners per habilitar túnels del metro de la ciutat, on la població es pogués protegir, i construir els primers refugis (l’església de Sant Felip Neri n’era un).

L’any 1938, durant la Guerra Civil a Barcelona, es va produir un gran bombardeig per part de l’Aviació Legionària Italiana que va descarregar les bombes al voltant de la Catedral i la plaça Nova. Aquest bombardeig va ser devastador, enfonsant un gran nombre de cases que hi havia pels voltants i deixant una marca històrica a la plaça de Sant Felip Neri. El cas més greu es va produir a en aquesta plaça ja que a l’hora que va caure la bomba estava plena de nens refugiats que jugaven a la zona. Les principals víctimes d’aquest bombardeig van ser infants.

Però el desastre no es va quedar aquí, quan els serveis d’assistència treballaven traient les runes per rescatar a les víctimes, es va produir un altre bombardeig. El nombre de víctimes es va incrementar i l’espai va quedar pràcticament destruït. Com a dada rellevant d’aquest fet, a la nit del dia del bombardeig, el recompte provisional de víctimes era de 153 morts i 108 ferits greus, la majoria dels quals eren nens.

Placa commemorativa a les víctimes del bombardeig 
de Sant Felip Neri. Font: Autors. 

Proposta didàctica:
  • Títol de l’activitat: “La guerra Civil a ulls d’un infant”.
  • Model o estratègia educativa: Per realitzar aquesta activitat es dedicaran dues sessions. A la primera, l’estratègia educativa que s’utilitzarà serà un kit didàctic per explicar el fet històric a Espanya i Catalunya, a través de la didáctica de la imatge. A la segona sessió es farà una sortida a la ciutat de Barcelona.
  • Objectius de l’activitat:
    • Conèixer un dels fets històrics més rellevants a Espanya: La guerra Civil.
    • Contextualitzar la Guerra Civil a Catalunya.
    • Descobrir els successos més destacats de la Guerra Civil a la ciutat de Barcelona.
    • Desenvolupar la creativitat i altres habilitats d’autonomia personal i esperit crític.
    • Respectar les normes de comportament i respecte tant per la resta de companys com pels elements patrimonials.
  • Descripció de l’activitat:
    • Sessió 1: 1h 30 minuts. A l’aula. Aquesta sessió estarà dedicada a contextualitzar el tema. Per fer-ho, la mestra utilitzarà un kit didàctic ple de fotografies de la guerra i mapes de bombardejos, etc. Un cop els alumnes hagin entès el que va ser la Guerra Civil i quines conseqüències va tenir aquí, a Catalunya, hauran d’imaginar-se que a l’actualitat esclata la guerra i l’aula és un dels refugis com els que ja s’hauran explicat prèviament. A partir d’aquí, hauran de fer un dibuix sobre com creuen que seria un refugi, com creurien que serien els carrers de la població i quins elements hi apareixerien (tancs, bombes, militars, presoners, fum, foc, etc). Per finalitzar, els infants hauran de presentar el seu dibuix, explicant breument com veuen ells el concepte guerra.















    • Sessió 2: Sortida a la Plaça de Felip Neri. Temporalització: Un matí. Per realitzar aquesta sessió es farà una sortida a la Plaça de Felip Neri per veure l’estil de vida que tenien antigament. En aquesta plaça hauran de fer 4 estacions a diferents edificis, a cada parada hauran de fer una activitat diferent que durarà uns 20 minuts. Per fer-ho haurem de dividir els alumnes en 4 grups. Les parades són les següents: 
      • Parada 1- L’escola: Els alumnes hauran de jugar a diferents jocs tradicionals: la xarranca, el pica paret i jocs amb baldufes. 
      • Parada 2- L’església: Els alumnes hauran d’entendre que l’església era un refugi i allà trobaran una maleta amb diferents objectes actuals i de l’època passada. Els nens hauran de classificar els objectes segons la seva utilitat i decidir quins són importants o trobaríem en un refugi cas de bombardeig. 
      • Parada 3- La casa dels sabaters: Els nens hauran de veure diferents fotografies de sabates i relacionar-les amb les diferents classes socials de l’època.





      • Parada 4- La casa dels calderers: Els nens estan davant de l’actual Hotel- Restaurant Felip Neri, aquí hauran de deduir quins eren els principals ingredients de què disposaven i què menjaven les persones de l’època passada.
Una vegada els alumnes hagin passat per totes les estacions, posaran en comú tot el que han pensat i elaborat.
  • Material necessari:
    • Un kit didàctic ple de fotografies de la guerra i mapes de bombardejos, etc. 
    • Llapissos.
    • Gomes
    • Fulls DINA-4.
    • Una maleta amb diferents objectes actuals i de l’època passada.
    • Diferents fotografies de sabates de l’època passada.
    • Pedres.
    • Guix.
    • Baldufes.
  • Consells:
    • Com arribar: Metro: L3 parada de Liceu (línia verda) i L4 parada de Jaume I (línia groga). Bus. 14, 17, 45, 59, 91 i V17.
    • És aconsellable fer la sortida amb bones previsions meteorològiques.
    • Els alumnes hauran de portar roba i calçat còmode per el dia de la sortida.
    • Recordar les normes de convivència i respecte per tots els elements patrimonials que s’hagin de visitar.
    • Recordar als infants que portin esmorzar per la sortida a la plaça de sant Felip Neri.
    • La plaça de Felip Neri és un espai ampli on els alumnes poden descansar i parar per esmorzar. Tot i això, és una zona bastant transitada ja què rep molts turistes i grups que formen part de visites guiades.
    • Cal tenir en compte que no hi ha lavabos pels voltants. 
    • Es necessari un mestre de suport durant la sortida i la realització de les activitats.

Bibliografia


Autors: Lidia Vives, Noemí Peredo i Mireia Gonzàlez.































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada