dimecres, 14 de maig del 2014

PALAU DE LA GENERALITAT


DESCRIPCIÓ:

El Palau de la Generalitat és la seu de la Presidència de Catalunya. És un edifici d’origen medieval, el seu estil és renaixentista pel que fa la seva fatxada i el seu interior d’origen gòtic, encara que es poden trobar elements barrocs. El més famós d’aquest palau és el Pati dels Tarongers. 

Font: wikimedia commons

És un edifici de caire públic amb molts records històrics i com s’ha esmentat anteriorment la 
seu de la presidència de Catalunya. Aquest famós edifici té valors en molts dels seus sentits, va ser molt important per representar al poble davant els reis fins al Decret de Nova Planta de Felip V, amb la renaixença catalana, fins el símbol de ressorgir del poble català. El mateix va passar quan va finalitzar la dictadura de Franco. El govern espanyol va decidir restaurar aquesta institució i el president de la Generalitat a l’exili Josep Tarradellas va pronunciar la seva famosa frase: “ciutadans de Catalunya, ja sóc aquí!”. Cosa que a simbolitzar el canvi a Espanya d’una dictadura a una esperada i desitjada democràcia.

A l’any 1289 les Corts Catalanes van haver d’establir una comissió delegada per a poder fer una recaptació dels impostos que les Cort donaven en aquell moment al rei. Aquestes Corts o també conegudes com a General de Catalunya en va reunir per institucionalitzar la comissió que en aquell moment estava integrada per només 3 estaments que eren el militar, eclesiàstic i popular. Llavors a partir d’aquestes noves funcions que s’assumeixen és quan sorgeix la necessitat de poder ocupar una seu administrativa a la vegada que representativa de Barcelona.   Aquest edifici de la ciutat de Barcelona va formar par principalment del call jueu de Barcelona fins el saqueig que es va produir a l’any 1391. Després va passar per diversos propietaris fins que a l’any 1400 va ser adquirit per la Diputació del General. La seva entrada es situava pel carrer Honorat fins arribar al carrer del Bisbe.

Font: autora

Font: autora
SITUACIÓ

El Palau de la Generalitat es troba al barri gòtic de la ciutat de Barcelona, concretament a la Plaça Sant Jaume just en front de l’Ajuntament de la ciutat.
 
Font: google maps
PROPOSTA D’ACTIVITAT

Títol de l’activitat

Endevineu on anirem!

Model o estratègia educativa

El que es proposa amb aquesta activitat és que els alumnes treballin aquest edifici a través d’una activitat dinàmica i cooperativa per a que endevinin de què es tracta. És un treball fet per grups per tant, es treballa la col·laboració i el respecte entre ells a la vegada que hauran de promoure el debat i la cooperació per poder saber de què es tracta.

Destinataris

Cicle Superior, 6è de Primària

Objectius de l’activitat

  • Investigar sobre la il·lustració facilitada.
  • Buscar informació sobre l’enigma.
  • Endevinar a quin lloc emblemàtic de la ciutat de Barcelona visitaran.
  • Respectar les opinions de la resta d’alumnes.
  • Cooperar en la recerca d’informació a la hora de treballar en grup.
  • Treballar l’expressió oral a través de les presentacions dels enigmes.
Descripció de l’activitat

Primer de tot el professor haurà de fer que els alumnes es posin en 4 grups de 5 components cada un. 
Després per grups els hi donarà 4 fotografies que es presentaran a continuació, aquests 4 llocs són enigmes sobre l’edifici a visitar posteriorment que serà el Palau de la Generalitat de Catalunya. Els alumnes a través de les fotografies hauran d’investigar a través del debat entre ells i a través de les TIC a quin lloc pertany.
Una vegada endevinat el lloc hauran de buscar informació per Internet sobre i fer una breu descripció sobre el que és en un mural per després exposar-ho a la resta dels seus companys.
Per últim, el dia de la sortida el professor haurà posat la tasca de que per grups hauran de fotografiar aquell enigma que es va facilitar a la classe.
A continuació es presenten els quatre enigmes facilitat pel professor:


Font: wikimedia commons

Font: wikimedia commons





Font: wikimedia commons






Font: wikimedia commons
Material necessari

  • Fotografies dels enigmes
  • Ordinadors
  • Cartolines
  • Retoladors
  • Bolígrafs
  • Càmera de fotos
Consells

  • Fer conscients als alumnes que no tota la informació que ens aporta Internet és la correcta.
  • El professor haurà de fer suport a la recerca d’informació a través d’Internet.
  • El docent haurà de visitar prèviament el Palau de la Generalitat per veure on estan situats els enigmes per si els alumnes no ho troben el dia de la sortida.

BIBLIOGRAFIA

GENERALITAT DE CATALUNYA. Data de consulta: 13/05/2014. Disponible en línia: http://www.gencat.cat/

GOOGLE MAPS



Nom Alumne: Beatriz González Alcázar

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada