dijous, 15 de maig del 2014

Sant Just i Pastor i l'enigma de Witiza



• Descripció de l’element patrimonial
Aquesta església parroquial està situada en el lloc on fou el centre de l'antiga colònia romana i molt a prop de l'encreuament dels seus dos carrers principals. Segons antigues tradicions no documentades, l'església fou edificada, a principis del segle IV, sobre les arenes on van morir els primers màrtirs cristians de la nostra ciutat.
Hi ha historiadors que han cregut que l’Església dels Sants Just i Pastor va fer funcions de catedral durant el període musulmà, del 718 al 801, a causa d'haver estat la catedral convertida en mesquita.
A la crònica de Sant Pere de les Puel·les, la fundació és atribuïda a Lluís el Pietós, fill de Carlemany, qui va fer construir el temple en alliberar la ciutat dels musulmans.
De l'any 900 es conserva la lauda sepulcral de Witiza, la més antiga de la Tarraconense en la qual apareixen les datacions de l'Era hispànica, de l'Encarnació i la dels Reis francs. A Witiza se'l considera el primer feligrès conegut de la parròquia.
Tot i així, el cos que conservem avui en dia és una edificació gòtica portada a terme entre 1342 i 1574 a partir de diferents fases constructives, possiblement amb les traces inicials del mestre Bernat Roca.

 
• Localització

L’església Sant Just i Pastor està situada a la Plaça que porta el seu nom, Sant Just i Pastor nº 1, del districte de Ciutat Vella de la ciutat de Barcelona.

 


Què volem explicar?
De tota la informació de caràcter històric i patrimonial que genera l’església de Sant Just i Pastor ens volem centrar amb la llosa sepulcral de Witiza i l’enigma que es rodeja entorn d’aquesta.
Creiem que és un contingut adequat per treballar amb els alumnes, ja que el fet de generar dubtes i misteris sobre algun fet històric puntual pot donar molt de joc i motivar a l’alumne a efectuar totes les activitats que girin entorn d’aquest enigma.
• Proposta didàctica
Sant Just i Pastor – Som detectius!
Cicle: Superior
Nº de sessions: 3
1. Rebem una carta!
2. Visitem la Basílica de Sant Just i Pastor :  Fem de detectius!
3. Fem la nostra hipòtesi

Objectius:
- Conèixer patrimoni històric de la ciutat de Barcelona
- Conèixer la influència visigoda a la península Ibèrica.
- Esbrinar quin és l’enigma sense resoldre de l’església.
- Elaborar una hipòtesi
- Desenvolupar les TIC mitjançant la comunicació via e-mail amb el detectiu.


• Desenvolupament de la proposta
Aquestes activitats didàctiques estan relacionades amb  del misteri de la tomba de Witiza a la Basílica de Sant Just i Pastor.
Per començar aquesta activitat la presentarem com si fos un cas que ningú mai ha pogut resoldre i es va arxivar. Direm als infants que un detectiu molt important de Barcelona, el Sr. Joan Sala, ha reobert el cas.  El senyor Joan ens ha enviat una carta on ens demana  ajuda per resoldre el cas de la: Basílica de Sant Just i Pastor i el misteri de Witiza.
La proposta tindrà tres fases diferenciades que es desenvoluparan en 3 sessions diferents.
 La primera s’utilitzarà per a presentar l’eix d’animació escenificant l’arribada d’una carta a classe per situar a l’alumne dins de la proposta didàctica. Seguidament, els alumnes cercaran informació de manera organitzada i pautada per part del mestre, amb l’intenció de que coneguin l’enigma i el lloc on es produeix.
Pel que fa a la segona sessió, els alumnes visitaran l’església de Sant Just i Pastor i realitzaran un joc de pistes interaccionant a través de cartes amb el detectiu, el personatge creat.
Finalment, en la darrera sessió explicarem el concepte d’hipòtesi, per a que serveix i com s’elabora. Com a resultat, cada alumne haurà de escriure la seva pròpia hipòtesi al detectiu sobre l’enigma de Witiza.

Activitat 1: Cerca d’informació
Els infants després de haver llegit la carta (carta 1) del Sr. Joan Sala, decideixen ajudar-lo.
La mestra ajuda als infants a organitzar-se amb les pautes del detectiu.  
Han de fer petits grups i cada grup buscar una cosa en concret i fer una tasca:
Grup 1. Qui va serWitiza?
Aquest grup ha de buscar informació sobre Wititza i fer una petita biografia d’aquest personatge.
            Grup 2. On es troba la Basílica de Sant Just i Pastor
Aquest grup ha de buscar on es troba la Basílica de Sant Just i Pastor i ha de crear una ruta per poder anar a visitar-la a través de GoogleMaps i la pàgina web de TMB.
            Grup 3. Basílica de Sant Just i Pastor
Aquest grup ha de buscar informació de la basílica i omplir una fitxa tècnica. Quina diferència hi ha entre església i basílica? de quin estil arquitectònic pertany? Any de fundació, elements més importants, personatges històrics relacionats amb l’església etc.
Una vegada tots els grups tinguin la tasca corresponent realitzada, elaboraran un informe ( redactat pel mestre) amb tota l’informació del cas per tal d’enviar-li a través del correu electrònic al detectiu Joan Sala.
 Finalment, els alumnes reben resposta del detectiu, a través d’una carta felicitant-los i explicant-los que han d’anar a visitar l’església, el lloc de l’enigma. ( Carta 2)

Activitat 2: Visitem la basílica de Sant Just i Pastor
.Una vegada arriben a la Basílica, gràcies a la ruta preparada per un grup de treball en la sessió anterior,  es troben amb un maletí. En aquest maletí tenen:
-           Una imatge del carrer que posa: Basílica del S. XIV
-          Una altra carta del detectiu. ( Carta 3)
-          llibreta d’anotacions de detectiu ( annex)
*de llibretes n’hi hauran tants com grups es facin.
-  Dues càmeres de fotos i dues lupes.

Per realitzar la visita a la basílica els infants entraran en petits grup per poder fer la activitat que posa en la llibreta d’anotacions de detectius. La resta de grups que hagin d’esperar el seu torn per a fer l’activitat aprofitaran per esmorzar.
Un cop reunida tota la informació que demanava el detectiu, s’elaborarà un altre informe per a que el detectiu rebi tota la informació necessària per a resoldre el  cas.

Activitat 3: Fem hipòtesis
En aquesta sessions els nens i nenes altra carta del detectiu Joan Sala. (Carta 4).
Els infants en aquest sessió hauran de fer una hipòtesis que expliqui, perquè creuen   que Witizia esta enterrat en aquesta basílica.
Com un bon misteri, aquest no està resolt i per aquest motiu el detectiu demana als infants fer hipòtesis.

Consells:
-    L’església es troba en una plaça per on només circulen vianants, és idònia per esmorzar o fer activitats a la mateixa porta.

-          Està molt ben senyalitzada i és de fàcil accés.


-          Cal avisar prèviament a l’església abans de visitar-la

-          Vista panoràmica de la nau central de la Basílica




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada